u polje kukuruza

Putin odlikovao pilote koji su spustili putnički zrakoplov s pokvarenim motorima

16.08.2019 u 19:19

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak je dodijelio najviša državna odlikovanja dvojici pilota za hrabrost i junaštvo nakon što su putnički zrakoplov kojemu su se pokvarili motori sigurno spustili u polje kukuruza u blizini Moskve.

Rusi tvrde da je čudo što nitko nije poginuo kada je jato galebova pogodilo zrakoplov kompanije Ural Airlines u četvrtak zbog čega su mu motori otkazali te je avion bio prisiljen sletjeti manje od dvije minute nakon polijetanja, na polje jugoistočno od Moskve.

Putin je, po odluci objavljenoj na internetskoj stranici Kremlja, kapetanu Damiru Jusupovom i kopilotu Georgiju Murzinu dodijelio najviše rusko odlikovanje - Heroja Ruske Federacije. Petero članova kabinskog osoblja dobilo je visoko državno odlikovanje za hrabrost.

Airbus 321 poletio je iz međunarodne zračne luke Žukovski prema gradu Simferopolu na Krimu. Više od 70 putnika primilo je pomoć zbog ozljeda, no nitko nije smrtno stradao.

"Učinio sam što sam morao", rekao je Jusupov koji je upravljao zrakoplovom. "Spasio sam zrakoplov, putnike i posadu. Mislim da je to bila jedina odluka. Ne smatram se herojem", kazao je pilot.

"Nisam bio uplašen", rekao je novinarima u Ekaterinburgu u kojemu se nalazi centar za obuku kompanije Ural Airlines. "Ispred sebe sam vidio polje kukuruza. Nastojao sam smanjiti brzinu spuštanja kako bi lagano sletjeli", rekao je.

Murzin je u petak primljen u bolnicu zbog ozljede prsa, izvijestila je novinska agencija RIA.

Ruska organizacija za zaštitu prirodnih resursa rekla je kasno u četvrtak da se na oko dva kilometra od zračne luke Žukovski nalazi ilegalno odlagalište otpada koje bi potencijalno moglo biti stanište ptica koje su uzrokovale prisilno slijetanje.

Dužnosnici organizacije i ministarstva za okoliš trebali bi provjeriti odlagalište otpada, kao i ostala u blizini, izvijestila je RIA.