KOMEMORATIVNO ODLIKOVANJE

Putin odlikovao Kima obljetničkom medaljom kojom se obilježava pobjeda nad fašizmom

06.05.2020 u 10:45

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin odlikovao je sjevernokorejskog diktatora Kim Jong-una komemorativnom medaljom kojom se obilježava 75. obljetnica pobjede nad fašizmom

Vijest o odlikovanju sjevernokorejskog predsjednika objavilo je rusko veleposlanstvo u Pjongjangu, navodeći da je medalja dodijeljena Kimu zbog njegove uloge u očuvanju sjećanja na sovjetske vojnike koji su poginuli na teritoriju Sjeverne Koreje. Budući da Kim Jong-un nije sudjelovao na ceremoniji dodjele medalje, ruski veleposlanik u Pjongjangu Aleksandr Matsegora predao je odlikovanje sjevernokorejskom ministru vanjskih poslova Ri Son-gwonu.

Na fotografijama objavljenim nakon ceremonije uočljivo je da ruski i sjevernokorejski dužnosnici nose zaštitne maske iako službeni Pjongjang tvrdi da u toj zemlji nije prijavljen nijedan slučaj zaraze koronavirusom. Službena Moskva pozvala je ranije sjevernokorejskog čelnika da nazoči velikoj vojnoj paradi koja je trebala biti održana 9. svibnja, ali je otkazana zbog pandemije. Koliko je poznato, Kim nije službeno reagirao na poziv Rusije.

Sjevernokorejsko ministarstvo vanjskih poslova početkom veljače priopćilo je da se dužnosnici neće susretati s predstavnicima stranih misija koji su odlukom Pjongjanga sve donedavno svoje diplomatske poslove obavljali putem prepiske te su je dostavljali u poseban poštanski sandučić.