pljeskao ukrajincu

Putin nazvao bivšega šefa kanadskog parlamenta 'idiotom' jer je odao počast nacistu

05.10.2023 u 23:14

Bionic
Reading

Vladimir Putin u četvrtak je bivšega predsjednika Donjeg doma kanadskog parlamenta Anthonyja Rotu nazvao "idiotom" jer je u parlamentu pljeskao 98-godišnjem Ukrajincu koji se borio u Waffen SS-ovoj jedinici tijekom Drugoga svjetskog rata

Bivšem nacističkom vojniku, Yaroslavu Hunki aplaudirali su kanadski parlamentarci, premijer Justin Trudeau i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, u čijim venama teče židovska krv, a da pritom nitko od njih nije znao ništa o njegovoj nacističkoj prošlosti.

Rota je, suočen sa skandalom, podnio ostavku na dotadašnju funkciju, a Trudeau se ispričao.

Putin je u četvrtak na međunarodnom forumu rekao da je Rota trebao znati kakva je Hunkeova prošlost prije nego što ga je predstavio kao Ukrajinca koji se borio protiv Rusa tijekom Drugoga svjetskog rata.

"Ako predsjednik kanadskog parlamenta kaže da se ovaj kanadsko-ukrajinski nacist borio protiv Rusa, ne može ne biti svjestan činjenice da se borio na strani Hitlera, a ne na strani svoje domovine, Kanade", kazao je Putin na međunarodnom forumu u ruskome Valdaju.

"Ako ne zna da su se Hitler i njegovi zločinci u ratu borili protiv Rusije, on je idiot. A, ako k tomu zna da se taj čovjek borio na strani Hitlera i nazove ga kanadskim herojem, on je podlac”, dodao je.

Rusija je napad na Ukrajinu opravdala željom da "denacificira" svojega susjeda.

"Degutatno je to što su svi pljeskali ovome nacistu, a posebno predsjednik Ukrajine u čijim venama teče židovska krv”, nastavio je Putin. "I sam predsjednik Ukrajine ustao je i zapljeskao nacistu koji je ubijao židove. Nije li to znak nacifikacije Ukrajine?", dodao je.

Ukrajinski dužnosnici nisu komentirali incident.