'AGENTI STRANIH SILA'

Putin napada NGO-e u strahu od ukrajinskog scenarija

07.04.2014 u 20:24

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je od ruskih tajnih službi (FSB) zatražio da raskrinkaju nevladine organizacije koje djeluju protiv vlasti i imaju 'destruktivne namjere', kako bi se u Rusiji izbjegao scenarij koji je u Ukrajini rezultirao svrgavanjem predsjednika s vlasti

'Rusko pravosuđe nevladinim organizacijama omogućuje da vode svoje aktivnosti slobodno i transparentno. No nikada im nećemo dopustiti da ih iskoriste u destruktivne svrhe, kako je bio slučaj u Ukrajini', rekao je na sastanku FSB-a.

Ruski predsjednik smatra da su u Ukrajini aktivne 'neonacističke, nacionalističke i pobunjeničke strukture financirane iz inozemstva putem nevladinih udruga'. Rusija je u više navrata optuživala Zapad da podupire pobunu u Ukrajini, što je završilo svrgavanjem s vlasti predsjednika Viktora Janukoviča te da je podupirala djelovanje ultranacionalista i ekstremista u Kijevu.

'Treba razlikovati zakonite aktivnosti oporbe, što postoji u svakoj demokratskoj zemlji, potom ekstremizam koji se temelji na mržnji, poticanje mržnje te nepoštivanje zakona i ustava', rekao je ruski predsjednik.

'Treba uočiti razliku između onih koji se vlasti protive na civiliziran način i onih koji služe stranim interesima nauštrb vlastite zemlje', kazao je. Od povratka na vlast u Kremlju 2012. Putin je pojačao kontrolu nad nevladinim organizacijama uvevši zakon prema kojemu se sve politički aktivne organizacije koje koriste financijsku pomoć izvana moraju registrirati kao 'strane agencije'.