VAŽNE FUNKCIJE I NISKA AFERA

Put slave Nadana Vidoševića

12.11.2013 u 11:55

  • +6

Uspon i pad Nadana Vidoševića

Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Bionic
Reading

Nadan Vidošević, danas uhićeni čelnik Hrvatske gospodarske komore (HGK) na ključnim je političkim i gospodarskim funkcijama još od početka devedesetih kada se kao mladi financijski direktor cementare uključio u HDZ i postao župan, ministar pa predsjednik Komore, a u javnosti je zapamćen i kao jedan od najbogatijih predsjedničkih kandidata, koji je na izborima 2010. obećavao stabilnu i sigurnu Hrvatsku kao državu rada i jednakih mogućnosti.

No, nasuprot tim obećanjima, Vidošević je u mnogim novinskim napisima koji su o njemu osvanuli nakon pokretanja istrage u slučaju Remorker prikazivan kao osoba koja je zavidnu imovinu stekla na sumnjiv, moguće i nezakonit način, vrlo često kupovinom nekretnina kojima je preko noći rasla vrijednost.

U poslovni svijet Vidošević ulazi 1984. kada se kao diplomirani ekonomist zaposlio u tvrtki Dalmacijacement, gdje 1990. postaje direktor u trenutku kada je u proglašen stečaj tvrtke.

Tri godine kasnije dolazi na prvu ozbiljniju političku funkciju. Postaje Splitsko-dalmatinski župan, a zatim i zastupnik u Županijskom domu Hrvatskog sabora.

U ratnoj vladi Nikice Valentića Vidošević je ministar gospodarstva, a od 1995. je na čelu gospodarske komore.

Od 2005. do 2011. bio je i predsjednik Uprave Kraša, a od kraja 2011. savjetnik u Upravi te tvrtke.

Obnašao je i dužnost predsjednika nogometnog kluba Hajduk, a od 1995. – 1996. bio je i na čelu Hrvatskog nogometnog saveza.

Nakon izbijanja afere Remorker, sredinom listopada, u kojoj je prva uhićena njegova najbliža suradnica i šefica kabineta Zdenka Peternel, Vidošević je kazao da je neugodno iznenađen tim slučajem, a na pitanje je li moguće da ništa nije znao, kazao da je sve moguće pa i da 'muž zadnji dozna'.

'Tko god je vodio veliki sustav zna da čelna osoba ne radi sve u tom sustavu, načelna odgovornost apsolutno, nema razgovora, ali ipak treba vidjeti što se stvarno dogodilo', tvrdio je tada Vidošević.

No, ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras na Vidoševićeve je riječi kazao da one sugeriraju 'kako u tomu ima nečega'. 'Ne bih zaključivao dok sud ne provede istragu, ali već ovakva situacija da Vidošević kaže da nije znao sugerira da u svemu tome nečega ima', rekao je Maras upitan za komentar sumnji u financijske malverzacije u HGK te vjeruje li da Vidošević nije znao što mu radi prva suradnica.

I predsjednik Republike Ivo Josipović poručio je da se sve treba istražiti jer je 'riječ o ozbiljnim optužbama'.

U međuvremenu, u medijima se počelo pisati i o milijunima što ih je Komora izdvajala za umjetnine, koje su po tvrdnjama nekih galerista bile precijenjene.

Također, kao moguće sumnjiv posao spominjao se projekt Krašograd, za koji je Kraš 2006. kupio zemljište u Pisarovini na kojem je izgrađen ekopark sa smještajnim, ugostiteljskim i sportskim sadržajima. Oko 150 hektara poljoprivrednog zemljišta oko Krašograda kupili su i Vidošević, koji je tada bio predsjednik Uprave Kraša, te još sedmero direktora te tvrtke, a prema pisanju medija, cijena zemljištu koje su kupovali za nekoliko kuna po četvornom metru sada je višestruko veća.