ometanje INTERVENCIJE

Pušteni muškarci koji su vatrogasce ometali dronom, građanima upućen apel

10.07.2024 u 20:09

Bionic
Reading

Zbog ugrožavanja gašenja požara na Murteru prošloga petka, u pritvoru su završili 48-godišnji Slovenac i jedan 33-godišnjak. Obojica su, bez dozvole, upravljali dronom na području na kojem su požar gasile zračne snage pa su se letjelice morale povući s požarišta.

Općinsko državno odvjetništvo pustilo je obojicu da se brane sa slobode.

Inače, za kazneno djelo ugrožavanja posebnih vrsta prometa - prijeti kazna zatvora od 6 mjeseci do 5 godina.

Gost središnjeg Dnevnika HTV-a bio je Miroslav Bilušić, zamjenik zapovjednika JVP-a Šibenik.

Rekao je kako je izričito zabranjeno korištenje dronova pri takvim intervencijama iz sigurnosnih razloga.

- Zračne snage zovemo kad su nam potrebne i kad smo svjesni da ne možemo sami odraditi posao. Ako se podignu dronovi, zračne snage će morati prestati sa svojim radom. U tom slučaju će se dogoditi širenje požara. Čim se dogodi širenje požara, povećaju se rizici i ugroze kako za ljude, tako i za njihovu imovinu i za same gasitelje. Drugi aspekt su nesreće koje se mogu dogoditi u zračnom prometu, gdje se može dogoditi katastrofalna posljedica uslijed sudara tog letećeg objekta i zrakoplova, rekao je.

Apelirao je na sve koji koriste dronove da ih pri takvim intervencijama ne koriste. Osvrnuo se i na toplinski val koji je zahvatio Hrvatsku.

- Molimo građane da se ponašaju u skladu sa zaštitom od požara - da ne bacaju opuške, da ne lože vatru na otvorenom prostoru, da ne koriste pirotehnička sredstva poput raketa ili signalnih raketa. Također apeliramo na građane u slučaju da primijete neku radnju koja bi mogla prouzročiti požar ili sam požar, da prijave požar vatrogascima i policiji, istaknuo je Bilušić.