STIGLI U ŠPANJOLSKU

Puštena prva grupa kubanskih političkih zatvorenika

13.07.2010 u 15:06

Bionic
Reading

Prva skupina upravo oslobođenih političkih zatvorenika, njih sedmero, zajedno s tridesetak članova obitelji, stigla je danas popodne u Madrid u organizaciji španjolskog ministarstva vanjskih poslova

Rezultat je to tihe akcije Katoličke crkve i španjolske diplomacije koje su nagovorile režim Raula Castra da popusti i oslobodi 52 teško bolesna politička zatvorenika iz glasovite grupe 75 opozicionara koji su 2003. osuđeni na teške kazne zatvora zbog zavjere protiv kubanske države i neprijateljskog djelovanja.

U dogovoru s kubanskim vlastima, odluku o tome tko će prije izaći iz zatvora donose zatvorske vlasti u pregovorima s predstavnicima Crkve koja je već intervjuirala 20 zatvorenika koji su dobili ili će upravo dobiti dozvolu za napuštanju zemlje.

Raul Castro se 7. srpnja obavezao pored nadbiskupom Havane, kardinalom Jaimeom Ortegom i ministrom vanjskih poslova Kraljevine Španjolske, Miguelom Angelosom Moratinosom, da će pustiti na slobodu preostale zatvorenike iz navedene skupine ukoliko pristanu napustiti zemlju i nastaniti se u Španjolskoj.

Zauzvrat će Španjolska lobirati za popuštanje EU-a koja je bila tvrda prema režimu zbog kršenja ljudskih prava i za još veću liberalizaciju poslova s Kubom.Sve se to događalo kad je Fidel Castro odlučio prekinuti četverogodišnju izolaciju i pojaviti se u javnosti dva puta, sinoć i na televiziji kako bi izložio svoje teze o opasnosti američke politike na Bliskom istoku.