CAMERON S OBAMOM

'Puštanje bombaša iz Lockerbija bila je greška'

20.07.2010 u 22:37

Bionic
Reading

Britanski premijer David Cameron izjavio je u utorak, nakon sastanka s predsjednikom SAD Barackom Obamom u Bijeloj kući, da će njegova vlada preispitati oslobađanje iz škotskog zatvora bombaša osuđenog u slučaju Lockerbie, kako bi se rasvijetlile postojeće kontroverze.

Cameron je suočen s pitanjima koja su otvorili neki američki senatori o tome je li britanska korporacija BP utjecala na odluku o oslobađanju Libijca Abdela Basseta Al-Megrahija 2009., kako bi osigurala pristup libijskim naftnim poljima.

"Ne mislim da tu ima neke velike tajne. To je bila loša odluka, to nije trebalo napraviti", rekao je Cameron na zajedničkoj konferenciji za novinare s Obamom.

Obama je kazao kako pozdravlja reviziju odluke, rekavši da se moraju otkriti sve činjenice. "Svi mi ovdje u Sjedinjenim Državama bili smo iznenađeni, razočarani i ljuti zbog oslobađanja bombaša iz slučaja Lockerbie", rekao je Obama

Škotska, koja ima neovisan pravosudni sustav, oslobodila je Al-Megrahija iz samilosti u kolovozu 2009., jer je umirao od raka, no on je još uvijek živ.

Libijac je zatvoren 2001., zbog dokazane krivnje za podmetanje bombe u zrakoplov američke kompanije Pan Am na letu 103, koji je pao na škotski grad Lockerbie 1988., uz 270 ljudskih žrtava.

Cameron
je izrazio sućut obiteljima žrtava bombaškog napada, ali je odbacio bilo kakve veze između BP-a i Al-Megrahija. "To nije bila odluka BP-a. To je bila odluka škotske vlade", kazao je.

Demokratski senatori Charles Schumer, Kirsten Gillibrand, Robert Menendez i Frank Lautenberg zatražili su provođenja istrage o oslobađanju Al-Megrahija.

State Department je u ponedjeljak objavio pismo američke državne tajnice Hillary Clinton tim senatorima, u kojem navodi da će SAD izvršiti pritisak na škotske i britanske vlasti, kako bi preispitale okolnosti Al-Megrahijeva oslobađanja.

Cameron
će se u utorak popodne u Washingtonu sastati sa spomenutim američkim senatorima.