SNAGA KOORDINACIJE

Pusić za Bloomberg: Bliže smo lipanjskom cilju

14.04.2011 u 19:10

Bionic
Reading

Nakon što su se oporbene i vladajuće stranke usuglasile oko strukturnih promjena potrebnih za postajanje Hrvatske 28. članicom Europske unije, Hrvatska se približila završetku pristupnih pregovora s Europskom unijom u lipnju, rekla je Vesna Pusić, predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje hrvatskih pregovora s EU, u intervjuu za Bloomberg

Vladajuća stranka i čelnici oporbe sastali su se 8. travnja prvi put u više od godinu dana kako bi koordinirali napore u dostizanju cilja u lipnju, rekla je Vesna Pusić, čelnica oporbene Hrvatske narodne stranke, u intervjuu danom kasno sinoć u Zagrebu.

Hrvatska pregovara s EU pet godina kako bi, nakon Slovenije, postala druga po redu bivša jugoslavenska republika s članstvom u EU.

'Kada je u pitanju lipanj, situacija se u posljednjih nekoliko dana promaknula s rubne granice nemogućnosti u jasnu mogućnost', rekla je Vesna Pusić. 'Još ne možemo reći hoće li se to dogoditi. No činjenica da su sve relevantne političke stranke zajedničkim snagama podržale reforme mogla bi odigrati ulogu u donošenju odluke.'

Hrvatska, koja se još uvijek bori da okonča dvogodišnju recesiju, posljednjih mjeseci uložila je dodatne napore u reformiranju pravosuđa zakrčenog sudskim predmetima i podizanju njegove neovisnosti. Također, Hrvatska mora iskorijeniti korupciju, što uključuje podizanje optužnice protiv bivšeg premijera i dvanaestak bivših dužnosnika vladajuće stranke te unaprijediti zaštitu ljudskih prava, piše Bloomberg.

Fondovi EU-a

Neuspjeh u zaključenju pregovora do kraja lipnja moglo bi odgoditi proces godinu dana, 'što znači da bismo propustili mogućnost primitka dvije milijarde eura iz EU fondova, koje Hrvatska jako treba', rekla je Vesna Pusić.

'Propustili bismo i priliku da iskoristimo sredstva iz Kohezijskog fonda, kao i da sudjelujemo u raspravi o proračunu za razdoblje od 2014. do 2020. godine', napomenula je Vesna Pusić. Kohezijski fond financira najveće projekte u sektorima transporta i zaštite okoliša, pomažući članicama EU da smanje ekonomske disparitete i stabiliziraju svoja gospodaRstva.

Prošlog mjeseca Europska komisija, izvršna ruka EU-a, poručila je da Hrvatska treba uložiti dodatne napore u procesuiranju slučajeva ratnih zločina, stati na kraj korupciji i osigurati prava manjinama kako bi bila spremna priključiti se europskom bloku. Za okončanje pregovora o članstvu, Hrvatska još mora dovršiti reforme u dva poglavlja ili sfere politike, uključujući Pravosuđe i temeljna prava i Tržišno natjecanje.

Krajnje je vrijeme da se zaključe pristupni pregovori s Hrvatskom, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban u Bruxellesu. Mađarska trenutačno predsjedava EU predsjedništvom, koje se rotira svakih šest mjeseci. Britanski ministar pravosuđa Kenneth Clarke rekao je za vrijeme posjeta Zagrebu da je 'enormno zadivljen' programom reformi u pravosuđu, ključnim područjem koje Hrvatska mora unaprijediti.

Hrvatska također treba zaključiti pregovore što je prije moguće kako bi osigurala da parlamentarni izbori, koji se moraju održati do kraja godine, ne ometu taj proces', rekla je Vesna Pusić za Bloomberg.