PORUKA PREMIJERU

Pusić: Rezultati izbora upozorenje su Vladi

RTL Autor: RTL
Bionic
Reading

Predsjednica HNS-a i prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić izjavila je danas kako su rezultati izbora hrvatskih zastupnika za Europski parlament upozorenje birača Vladi da mora početi pokazivati rezultate te nastaviti raditi koncentrirano, s jasnim ciljevima i demonstriranim uspjesima

'Vidim to kao upozorenje birača bez obzira na to što su europski izbori jedno, a nacionalni drugo. Svatko tko je u našoj poziciji i ne razumije to kao ozbiljno upozorenje nije dovoljno ozbiljan i odgovoran prema svome poslu', naglasila je Pusić na konferenciji za novinare.

Kao predsjednica HNS-a rezultatom izbora je zadovoljna, no što se tiče liste vladajuće koalicije, kaže da lista nije dobila mali postotak podrške (29,93 posto), ali svakako je dobila manje od onog čemu su se nadali.

'25 posto izlaznosti je određena poruka i nadam se da ćemo u budućnosti motivirati veći broj ljudi da izlaze na europske izbore, no to je ipak više nego na prošlim izborima', kazala je Pusić dodavši da je u situaciji općeg razočarenja politikom dobro što je trend izlaznosti i dalje pozitivan.

Šefica HNS-a čestitala je svim izabranim kandidatima, a za Jozu Radoša, novog europarlamentarca iz redova HNS-a, kazala je da je koncentrirano i posvećeno odradio kampanju.

'Po rezultatima koje vidimo u cijeloj Europi, bit će neobično važno u Europskom parlamentu zastupati uravnoteženu europsku i proeuropsku politiku, a Radoš je idealna osoba da zastupa upravo takvu politiku', naglasila je.

Radoš svoj izbor smatra privilegijom. 'To razumijevam samo kao nastavak svog rada za dobro ljudi, svoje zemlje i Europe', naglasio je taj budući europarlamentarac dodavši kako je sve to izazov, ali i odgovornost.

Predsjednik Središnjeg odbora stranke i župan Varaždinske županije Predrag Štromar kazao je kako su mnogi priželjkivali njihov pad na izborima te su im podmetali u toj županiji. 'To se međutim nije dogodilo, a HNS je stabilan i nema nikakvog raskola', tvrdi Štromar.

Rimac: Znakovito je da je HDZ-ova koalicija osvojila 12 posto više

U analizi sinoćnjih izbornih rezultata politolog Ivan Rimac poručuje kako je osim samog broja mandata znakovita činjenica što je koalicija predvođena HDZ-om osvojila gotovo 12 posto više glasova od liste Kukuriku koalicije...

'To je ono što je svakako iznenađenje izbora, barem što se tiče dosadašnjih istraživanja javnog mijenja koja su pokazivala vrlo malu razliku između te dvije grupacije. Očekivan je uzlet Mirele Holy i ORAH-a, to su pokazivala i predizborna istraživanja, međutim taj uzlet nije bio toliki koliko su istraživanja pokazivala isto kao što je potpuno iznenađujući loš rezultat Laburista', rekao je Rimac. On ističe kako ovi rezultati pokazuju da se HDZ u velikoj mjeri konsolidirao, dok za SDP i njihovu koaliciju, kaže, slijede teški dani.

'To se da iščitati iz Milanovićeve izjave da će sada još žešće nastaviti istim pravcem', smatra Rimac.

'Bez obzira što je poruka glasača bila upravo da im se ne sviđa kojim on vodi ovu državu, već sama uspostava ORaH-a kao alternative također otvara mogućnost daljnjeg prijelaza glasača ljevice prema ORaH-u i daljnjeg gubitka glasova koalicije', izjavio je Rimac.

RTL Autor: RTL