KOMPLIKACIJE

Pusić reagirala na presudu protiv Ljubljanske banke

25.01.2013 u 16:09

Bionic
Reading

Nakon što hrvatski sud donio prvu presudu protiv Ljubljanske banke reagirala je i prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekavši da, što se presude tiče, 'to je jedan u nizu postupaka koji se vode pred sudovima'

Prema pisanju Jutarnjeg lista, donesena je prva presuda protiv Ljubljanske banke u Hrvatskoj koja bi mogla biti presedan i za druge slučajeve. Prema presudi, Ljubljanska banka i Nova ljubljanska banka, koje su tvrdile da bi dug trebala vratiti Narodna banka Jugoslavije u sklopu sukcesije, dužne su isplatiti 254 eura glavnice plus 15 eura kamata. Sutkinja Općinskog suda u Zagrebu Iva Žutelija-Krešić zaključila je da Nova ljubljanska banka mora vratiti dug solidarno sa starom Ljubljanskom bankom.

'Mi smo opetovano rekli da je hrvatska strana spremna, i to potvrđujem i sada, povući slučajeve koji se vode pred hrvatskim sudovima, dakle punomoći bankama za te sudske postupke ukoliko uspijemo sa slovenskom stranom dogovoriti alternativni način rješavanja tog problema', kazala je prva potpredsjednica Vlade Pusić i dodala da iza tog stava stojimo i sada. Slovenska strana odbija ratificirati pristupni ugovor Hrvatske s Europskom unijom u slovenskom parlamentu dok se tužbe protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima ne odbace.

Ona je kazala da je potvrđen sastanak s ministrom vanjskih poslova Slovenije sljedećeg tjedna, na kojem će se raspravljati o različitim mogućnostima, i nada se pronalasku rješenja. 'Mislim da smo vrlo blizu rješenja jer smatram da postoji razumijevanje s obje strane i za ozbiljnost situacije te se nadam da ćemo to uspješno riješiti', poručila je Pusić iz Čilea u kojem sudjeluje na summitu Europske unije i Zajednice država Latinske Amerike i Kariba.