SLAVLJE JE ZA NAROD

Pusić: Nedolazak Angele Merkel nije pljuska

27.06.2013 u 13:53

Bionic
Reading

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić otkazivanje dolaska njemačke kancelarke Angele Merkel na proslavu ulaska Hrvatske u Europsku uniju ne vidi kao pljusku Hrvatskoj te ne vjeruje da se tu radi o slučaju Perković

'Pozvali smo one koje smo pozvali, veselimo se onima koji će doći i svi su dobrodošli; ta proslava je u prvom redu za hrvatske građane', rekla je ministrica Vesna Pusić i dodala kako je ranije ovaj tjedan bila na sastanku na kojem je bio i njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle koji nam je čestitao na ulasku.

'Svi promatraju Hrvatsku kao dobar primjer, kao veliku vijest. Zašto u sebi nemamo tu snagu da se veselimo? Ajmo se veseliti barem dva dana pa ćemo se poslije opet natezati', poručila je Pusić za Dnevnik.hr.

Podsjetimo da i njemački i austrijski mediji redom otkazivanje posjeta Zagrebu njemačke kancelarke komentiraju kao veliki šamar i sramotu za Hrvatsku. Pod egidom 'Hrvatska pred ulazak u EU' novinari njemačke televizije BR-a postavljaju pitanje 'štite li stare veze Titove ubojice', a u prilogu govori i novinar Željko Peratović, koji se prisjeća da mu je Perković prijetio još krajem devedesetih godina, kada je krenuo pisati o njegovoj karijeri u represivnim aparatima Jugoslavije odnosno Hrvatske.

Austrijski konzervativni dnevnik Die Presse donosi opširan tekst o tome kako su 'pred ulazak Hrvatske u EU ubojstva tajnih službi uzbudila Zagreb'.

Pusić o cjelokupnom slučaju Perković i optužbama oporbe da mijenjaju zakon kako bi zaštitili jednu jedinu osobu ne smatra da se posebnim zakonom nekog konkretno štiti ili napada. 'Postoji jedna koncepcija da za zemlje članice uhidbeni nalog vrijedi od 2002., u okviru toga i u skladu s tim će se i Hrvatska smjestiti i mislim da ovakva jedna žučljiva rasprava koja ima veze s nečime s čime ne bi trebalo opterećivati hrvatsku sadašnjost treba riješiti u zakonskim direktivama. Kako bude dogovoreno u europskim okvirima, tako se bude u Hrvatskoj primjenjivalo', sigurna je ministrica Pusić.
'Mi ćemo u svakom slučaju funkcionirati unutar onoga što europski okviri nalažu, ako dođe do sukoba s europskim okvirima, to će se uskladiti, ništa neće funkcionirati tako da bude na štetu Hrvatske', uvjerava ministrica vanjskih i europskih poslova.