ČEKA SE BIJELI DIM

Pusić: Nećemo danas odlučivati o zamjeni za Zlatar Violić

26.03.2015 u 15:31

Bionic
Reading

Uoči zasjedanja predsjedništva Hrvatske narodne stranke (HNS), predsjednica te stranke Vesna Pusić rekla je da se danas neće raspravljati o imenovanju nasljednika bivše ministrice kulture Andree Zlatar Violić

'Ministrica kulture je podnijela konzekvence financijskih nepravilnosti u Ministarstvu kulture i podnijela je ostavku na svoj položaj. Do izbora novog ministra ili ministrice kulture taj posao će obavljati zamjenik ministrice Berislav Šipuš koji je u ministarstvu od samog početka i upoznat je sa svim projektima, a o novom ministru ili ministrici odlučit će Vlada. Kada bude formuliran taj prijedlog ići će u Sabor i  nakon izglasavanja novi ministar ili ministrica preuzet će tu dužnost', kazala je Pusić uoči sjednice Predsjedništva HNS-a.

Upitana kada će biti formuliran taj prijedlog Pusić je rekla da 'nema žurbe' jer postoji zamjenik 'koji kompetentno može obavljati taj posao'.

Na ponovljeno pitanje kada bi mogli dobiti novog ministra ili ministricu kulture, Pusić je rekla: 'Kada bude vrijeme, znat će te'.

'O imenu novog ministra kulture neće se odlučivati niti raspravljati na današnjem predsjedništvu. O tome će se raspravljati u Vladi', rekla je Pusić, dodavši da će teme današnjeg predsjedništva biti uspjeh HNS-a na prijevremenim lokalnim izborima te pripreme stranke za parlamentarne izbore.

Na pitanje hoće li Zlatar Violić možda snositi i kakve posljedice unutar stranke, predsjednica HNS-a kazala je da je ona već podnijela posljedice financijskih nepravilnosti.

'Jedino što želim je da ovaj primjer podnošenja posljedica i preuzimanja odgovornosti postane standard u Hrvatskoj, da ako se bilo tko nađe u takvoj situaciji, postupi na sličan način i u tome pogledu HNS će držati te visoke kriterije bez obzira na sasvim drugačije situacije u nekim drugim strankama i drugim trenucima. S obzirom na ponašanje Zlatar Violić bilo kakav hajka na nju i pokušaj da je se osobno gazi je neprihvatljivo', rekla je Pusić.

S obzirom da su se u javnosti pojavile informacije da je i Berislav Šipuš također sudjelovao u nepravilnostima u Ministarstvu kultue, novinari su Pusić upitali zna li išta o tome. 'To nije tema o kojoj sada raspravljamo. Sada raspravljamo o njegovom poslu u ministarstvu kao zamjenika. Kao zamjenik će obavljati posao dok Vlada ne odluči o prijedlogu novog ministra', rekla je Pusić, i nije htjela nagađati što će biti ako slučajno USKOK ustanovi da je upravo Šipuš nenamjenski trošio na službene kartice.

'Nije na nama da unaprijed crnimo ljude. Ako se bilo što konstatira, konstatirat će se. U ovom trenutku Šipuš je zamjenik ministrice i svoj posao mora raditi', rekla je Pusić.

Također, rekla je da su neistinite optužbe udruge Promo po kojima su Šipuševi projekti ove godine od Ministarstva kulture dobili 2.440.000 kuna, a dodatnih 1.245.000 kuna dobili su od zagrebačkog Ureda za kulturu na čelu s Tedijem Lušetićem.

Pozivajući se na Šipuševu službenu biografiju, Udruga Promo ističe da se radi o projektima Muzički biennale Zagreb, Ansambl Cantus, Osorske glazbene večeri i Hrvatska glazbena mladež.

'Projekti tipa Osorske večeri ili Zagrebački biennale su projekti koji traju već četrdeset godina. Hrvatska ima i neki kulturni identitet, nije od jučer', rezimirala je Vesna Pusić.

Tko će biti novi ministar kulture i dalje nije poznato. HNS, sukladno koalicijskom sporazumu, trebao bi predložiti kandidata. Zasada ga, barem službeno, nemaju. Moguće je da će na kraju predložiti sasvim novog kandidata ili će se i službeno ministrom imenovati zamjenik ministrice Berislav Šipuš

U Zakonu o Vladi, kao ni u Zakonu o sustavu državne uprave ne navodi se rok u kojem mora biti imenovan novi ministar, pa se u teoriji, iako je malo vjerojatno, može dogoditi da Šipuš do kraja mandata bude samo zamjenik ministra koji obavlja dužnost ministra.

Međutim, tako nešto još se nije dogodilo. Za prijašnjih osam osoba koje su otišle iz Vlade uvijek se našla zamjena i to u vrlo kratkom roku. Prvi je primjerice iz Vlade otišao Zlatko Komadina i to 4. travnja 2012., no odmah isti dan premijer Milanović najavio je da će novi ministar biti Siniša Hajdaš Dončić, što je i službeno Sabor izglasao 18. travnja.  Mirela Holy ostavku na mjesto ministrice zaštite okoliša podnijela je 7. lipnja 2012., a već 13. lipnja Sabor je potvrdio novog ministra Mihaela Zmajlovića.