HRVATSKO-SLOVENSKI SPOR

Pusić: Kršenje pravila arbitraže dovodi u pitanje cijelu proceduru

22.07.2015 u 10:41

Bionic
Reading

Nakon što su u današnjem Večernjem listu objavljeni transkripti razgovora slovenskog člana Arbitražnog suda Jerneja Sekolca i slovenske zastupnice pred tim sudom, Simone Drenik iz tamošnjeg ministarstva vanjskih poslova, u kojima se sugerira pritisak na sud, hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova odlučilo je hitno reagirati izvanrednom press konferencijom na kojoj se javnosti obratila ministrica Vesna Pusić

'Zabrinuti smo zbog navoda u današnjim novinama, a koji se odnose na arbitražni postupak. Ukoliko bi bilo što od navoda bilo istinito, bilo bi to šokantno i drastično bi mijenjalo situaciju vezanu uz postupak. Hrvatska je pristupila arbitraži u dobroj vjeri. Nepristranost arbitara temelj je arbitražnog postupka. Ušli smo u proceduru s povjerenjem u međunarodne institucije. Za nas je najvažnije da smo u arbitraži osigurali to da se teritorijalna pitanja odrede u skladu s međunarodnim pravom – ništa više ni manje od toga.

U ovom trenutku ispitat ćemo koliko je u našoj moći da utvrdimo istinitost tvrdnji koje iznose mediji, obavijestit ćemo Arbitražni sud i Europsku komisiju o tome. Europska komisija je odigrala važnu ulogu u postizanju sporazuma. Prve sumnje imali smo proljetos, kada je ministar vanjskih poslova Slovenije izjavio da Slovenija ima informacije o tome da će odluka ići u njihovu korist.

Tada smo obavijestili sud i Komisiju i od suda smo dobili odgovor da nema razloga za zabrinutost i sumnju. Sumnja se s ovim tekstom ponovno pokazala opravdanom, a ukoliko je zaista tako, to drastično mijenja situaciju', kazala je Pusić.

Upitana koje mehanizme ima na raspolaganju i što Hrvatska može napraviti te što će prvo poduzeti, Pusić je navela kako je prvi korak provjera navoda iz teksta objavljenog u medijima, nakon čega će donijeti odluke o tome kako dalje postupati. Dodala je da se zasad ni s kime od slovenskih kolega nije čula.

'Nisam se čula sa svojim kolegom Erjavcem, s obzirom na to da se ovi navodi odnose na sud', kazala je Pusić.

Upitana što je Hrvatska napravila u lobističkom smislu, Pusić je jasno dala do znanja da u postupku arbitraže našoj strani to nije palo na pamet.

'Hrvatska nije ništa postigla lobistički osim u vrlo jasnoj pripremi svog podneska, odgovora na slovenski podnesak. Lobiranje je najstrože zabranjeno i Hrvatska ni na koji način nije kršila arbitražni postupak', kazala je Pusić.

Na pitanje kako se Hrvatska uopće dovela u ovakvu situaciju, šefica diplomacije je kazala: 'Nismo se doveli ni u kakvu situaciju. Ako pristupate međunarodnoj pravosudnoj instituciji, jedna od obveza te preduvjeta vjerodostojnosti i održivosti arbitražnog sporazuma je pridržavanje pravila. Nismo doveli u pitanje postupak ilegalnim potezima niti ćemo to činiti. Jasno je da arbitraža može postojati isključivo pod uvjetom neovisnosti arbitara i držanja pravila, a kršenje pravila dovodi u pitanje cijelu proceduru', zaključila je Pusić.

Večernji list objavio je danas transkripte razgovora slovenskog člana Arbitražnog suda Jerneja Sekolca i slovenske zastupnice pred tim sudom, Simone Drenik iz tamošnjeg ministarstva vanjskih poslova, prema kojima se vidi kako joj je Sekolec prenosio detalje iz povjerljive diskusije predsjednika suda Gilberta Guillaumea i ostalih arbitara.

Prenio je tako izjavu koju je pripisao predsjedniku suda, po kojoj mu je ovaj, vrlo rano u postupku, rekao kako su 'Slovenci dobili što su htjeli na moru' te da najmanje dvije trećine Piranskog zaljeva ide Sloveniji.

Podsjetimo, još krajem travnja slovenski je šef diplomacije Karl Erjavec izjavio kako ima neslužbene informacije da će sud koji rješava granični spor Hrvatske i Slovenije u presudi omogućiti kontakt Sloveniji s otvorenim morem te da bi bio vrlo razočaran ako se to ne bi dogodilo.

Nakon bure koju je ta izjava podignula u Hrvatskoj Erjavec se pravdao kako nije rekao da ima 'neslužbene informacije' nego 'pozitivan predosjećaj'. No unatoč tome hrvatska šefica diplomacije Vesna Pusić odlučila je poslati pismo Arbitražnom sudu.

'Izjavom slovenskog ministra vanjskih poslova 'ozbiljno se dovodi u pitanje arbitražni postupak koji je još u tijeku', napisala je tada Pusić u pismu. 'Riječ je o neprihvatljivom postupanju slovenske strane, protivno odredbama Sporazuma o arbitraži, te o pokušaju utjecaja na Arbitražni sud i ishod njegove odluke', napisala je Pusić.