MUKE ZA MILANOVIĆA I KARAMARKA

Pusić i Holy popularnije od premijera među SDP-ovcima

25.03.2014 u 19:32

Bionic
Reading

Zoran Milanović ožujak završava s najgorim rejtingom sa svoju stranku otkako su na vlasti. Osim što je rejting SDP-a mjesecima u padu, sada je i prvi put nakon dolaska na vlast izjednačen s HDZ-om, kojemu rejting stagnira. No i na osobnom imidžu Milanović je u problemima. Vidljivo je to iz redovitog Crobarometra kojega provodi Ipsos Puls, a objavljuje Dnevnik Nove TV.

SDP je zbog svojih afera i svađa premijera i ministra financija kažnjen. Istodobono, istraživanje je završeno nepravomoćnom presudom HDZ-u, pa će se pravi efekti rejtinga te stanke vidjeti za mjesec dana.

HDZ je sa SDP-om su poravnat gotovo u promil. HDZ mjesec ožujak završava s potporom od 20,4 posto a SDP mjesec završava s 20,3 posto.

SDP zadnjih mjeseci ima silazni trend, a u zadnjih 5 mjeseci izgubio je 6 posto potpore. Istodobno, HDZ je u istom razdobolju praktički zacementiran na istom postotku.

Dvije vodeće stranke su posljednji puta, na kratko, bile izjednačene u srpnju 2011. godine. No, SDP je imao više-manje kontinuiranu prednost pred HDZ-om sve od kraja 2008. i početka 2009 godine. Od sredine 2007. godine do početka 2009. dvije stranke bile su izjednačene na razini od oko 30%, da bi sada ponovo došlo do izjednačenja, ali na razini od oko 20%.

ORAH Mirele Holy u mjesec dana narastao je na 7,5 posto. Porastao je za nekoliko postotnih poena u mjesec dana. I zapravo zbog ovakvog rasta jedan je od fenomena posljednjeg desetljeća. No i dalje su Laburisti treća politička opcija s potporom od 8,7 posto.

Blok umirovljenika zajedno ima potporu od 3,6 posto kao i moguća lista Milana Bandića. Potom slijedi HDSSB s 3,3 a isti postotak potpore ima i Nacionalni forum.

HNS je na 2,3 posto, HSP Ante Starčević na 2,2 posto, HSLS na 2 posto. Ispod dva posto potpore su stranke kao HSP s 1,7 posto, IDS s 1,4 posto, HSU s 1,3 posto i Hrast s 1,3 posto. HSS ima 1,1 posto. Hrvatska zora je na 0,9 posto a Grubišićeva lista posve je nebitna s 0,8 posto. Ostale stanke osvajaju 1,4 posto a neodlučnih je 12,7 posto birača.

Sudeći po trendovima posljednjih mjeseci nakon više godina stabilne većine SDP-a i HDZ-a, čini se da su se birači počeli preslagivati i to u ovom trenutku više na ljevici i centru, a u manjem broju na desnici.

Da se u ovom trenutku održavaju izbori, vladajuća koalicija osvojila bi 26 posto potpore birača. HDZ-ova koalicija pak osvaja 24 posto birača. Laburisti su treća opcija s 10,2 posto, a da se izbori održavaju danas, ORAH bi osvojio 8,5 posto glasova birača.

No i Savez za Hrvatsku ima značajnu potoru sa 7,4 posto. Nacionalni forum i HSLS su na 5,4 posto a moguca Bandićeva lista je na 4,5 posto.
Ostale liste osvajaju 2,5 posto a neodlučnih je birača 11,4 posto.

Građani sve manje vjeruju Vladi
Vlada ima sve manju potporu birača za svoju politiku. U ovom trenutku politiku Milanovićeve Vlade podupire samo 22 posto birača, a ne podupire 72 posto birača, dok ne zna njih 7 posto. Ovo je ujedno i najveći broj građana koji ne podupiru Vladu u ovom mandatu.

Sve je manje optimista oko smjera kojim zemlja ide, za sada ih ima 17 posto, a da zemlja ide u lošem smjeru u ovom trentku misli 77 posto birača. I to je također najveći broj pesimista u mandatu Zorana Milanovića. Ne zna njih 17 posto.

Vlada će, točnije koalicija, sudeći po raspoloženju građana opstati do kraja mandata. I to misli 73 posto birača, a da će se raspasti prije misli 18 posto birača. Ne zna njih 8 posto.

Predsjednik Josipović, iako s ogromnom popularnošću u odnosu na ostale političare, izgubio je značajnu potporu i sada pozitivan dojam o njemu ima 62 posto birača, dok negativan ima njih 30 posto. To je za predsjednika jedan od najlošijih rezultata u mandatu.

Zoran Milanović i Tomislav Karamarko u ožujuku su izgubili potporu. Milanović je na najlošijih 28 posto potpore birača, a Karamarko je na jednom od najlošijih rejtinga s potporom od 18 posto potpore.

Predsjednik Josipović pak uživa u 73 posto potpore, nešto manje nego prijašnjih mjeseci. U izbornoj godini to nije nimalo dobro, ali je i dalje visoka potpora.

Iza predsjednika je na drugom mjestu i sa stabilnom potporom od 67 posto Mirela Holy. Dragutin Lesar pao je tako u sjenu, ali i dalje ima potporu 55 posto birača, a Josip Leko ima 50 posto potpore.

Ivan Grubišić je pak na 44 posto potpore. Vesna Pusić je na 39 posto potpore, a Ruža Tomašić ima potporu od 33 posto. Zoran Milanović s potporom od 29 posto polako klizi u drugi dio ljestvice. Iza njega su na nacionalnoj razni Vladimir Šišljagić s potporom od 22 posto, te Tomislav Karamarko s 18 posto.

"Kada ste predsjednik stranke, pa i na vlasti, možete uspjeti samo i jedino ako ste u svom biračkom tijelu neprikosnoveni lider. Zoran Milanović je godinama, osim ako se izuzme potpora predsjedniku Republike, uvijek bio lider među svojim biračima, ali sada to više nije", izvijestio je Mislav Bago u Dnevniku Nove TV, predstavljajući rezultate posljednjeg istraživanja Crobarometar.

Prema istraživanju, premijer trenutačno uživa potporu od 71 posto među biračima SDP-a, a od njega su u ovom trenutku među SDP-ovcima popularnije, primjerice, Mirela Holly i Vesna Pusić

Najpopularniji političar među biračima SDP-a je već godinama Ivo Josipović i tako je i dalje jer ga podupire 90 posto birača te stranke. Josip Leko, kako pokazuje Crobarometar, je među SDP-ovim biračima najpopularniji političar te stranke na vlasti i podupire ga 80 posto birača.

Među svojim biračkim tijelom najveću popularnost ne uživa ni predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. Njega podupire 52 posto birača. Ali zato njegova koalicijska partnerica Ruža Tomašić uživa veću potporu koju podupire 62 posto birača. Slijedi Mirela Holy s potporom od 60 posto. I među biračima HDZ-a najpopularniji je Ivo Josipović s potporom od 65 posto birača.

Istraživanje Crobarometar provodi agencija Ipsos Puls, a od početka 2009. redovito objavljuje Dnevnik Nove TV. Istraživanja su to koja na najprecizniji način odražavaju raspoloženja birača u Hrvatskoj.

Trendovi koji pokazuju rezultati posljednjeg Crobarometra tek 60-ak dana prije izbora za Europski parlament tjedne pred nama učinit će više nego zanimljivima.


Komentari Crobarometra

"Mi smo na pola našeg puta u trenucima kad je Hrvatska u teškoj krizi, u teškoj je krizi jer je opljačkana od strane stranke koja je prije nas bila na vlasti. Pred nama su reforme koje će brzo donijeti rezultate i u drugoj polovici mandata mi ćemo vratiti povjerenje jednog dijela građana koje smo izgubili", izjavio je Željko Jovanović, član predsjedništva SDP-a za Dnevnik Nove TV.

"HDZ je uvijek dobivao na izborima značajno više glasova. A činjenica je jedna da SDP pada sasvim izvjesno jer građani vide nesposobnost u vođenju države vide katastrofu gospodarstva vide da se svakoga dana nove afere otvaraju", rekao je Željko Reiner, potpredsjednik HDZ-a.

"Naravno da smo zadovoljni mada bismo više voljeli da to nije tako naglo, nego da ide postepenije. Ali u svakom slučaju želim se zahvaliti ljudima koji se pozitivno izjašnjavaju o ORAH-u i nadamo se da ćemo našim radom opravdati to pozitivno mišljenje".

"Meni u programskom smislu SDP je vrlo blizak, ono u čemu sam se ja razočarala je nevjerodostojnost u provedbi politike. Dakle, suradnja sa SDP-om je moguća ukoliko bi se stranka držala vjerodostojnog programa kojeg bi dogovorili", kaže Mirela Holy, predsjednica ORaH-a.