SIGURNOSNI SUSRET

Pusić i Grabar-Kitarović zajedno u Budvi

30.05.2014 u 10:27

Bionic
Reading

Intrigantan susret dogodio se danas u Budvi. Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i pomoćnica glavnog tajnika NATO-a i potencijalna kandidatkinja HDZ-a za predsjednika Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović sudjeluju na sigurnosnom 2BS Forumu u Budvi

Štoviše, govorit će na istom panelu 'Budućnost NATO proširenja'. Grabar-Kitarović još uvijek je u NATO-u mada radi uz neprestani pritisak iz Hrvatske da se konačno izjasni ima li ambiciju biti predsjednica Hrvatske. Kako je više puta izjavljivala, karijeru u NATO-u želi završiti nakon summita u Walesu u rujnu koji bi trebao biti kruna njezine karijere vojnopolitičkom savezu. Problem je što je rujan prekasno za početak predsjedničke kampanje, jer se izbori očekuju krajem godine. Možda će nakon razgovora s ministricom Pusić u Budvi biti korak bliže konačnoj odluci.

Što se tiče sigurnosnog foruma, naglasak je na NATO-u. Podsjetimo, Crna Gora želi postati članicom NATO-a unatoč žestokom otporu Rusije i brojne srpske zajednice u toj zemlji, tako da se i ovim putem želi popularizirati članstvo u NATO-u u crnogorskoj javnosti i njegov značaj.

Osim Pusić i Grabar-Kitarović, na panelu će govoriti Ioannis Armakolas, istraživač-stipendist, Grčka fondacija za europsku i vanjsku politiku, Igor Lukšić, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Crne Gore, Roman Jakič, ministar obrane Slovenije, Miroslav Lajčak, potpredsjednik Vlade i ministar za vanjske i europske poslove Slovačke, Jonathan Moore, direktor ureda za Južnu i Srednju Europu, State departmenta SAD-a.