BEZ ESTRADNOG PRISTUPA

Pusić: Hrvatska po prvi put ima vanjsku politiku

18.01.2013 u 20:41

Bionic
Reading

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova gostovala je u središnjem Dnevniku HTV-a gdje nije željela priznati da između nje i Radimira Čačića postoji raskol

Pusić je objasnila da Čačić u stranci radi svoj posao jer je predsjednik stranke do izborne konvencije koja je zakazana za ožujak. Kazala je i da Čačić nema utjecaja na rad Vlade, nego ljudi rade u svojim resorima, a funkcioniraju i kao stranka i kao koalicijski partner. Kazala je da će se kandidirati za predsjednika stranke, a na pitanje o eventualnom protukandidatu kojeg bi podupro Čačić nije željela odgovoriti. 'Mislim da smo sada dosta spekulirali o tim temama, ja sam vam rekla što ja o tome mislim, a odlučit će članovi stranke', kazala je potpredsjednica Vlade.

Ministrica vanjskih i europskih poslova odgovarala je i na set pitanja koja stižu iz tog sektora. Pusić je odbacila primjedbu da Hrvatska nema vanjsku politiku, već se povodi za mišljenjem Europske unije i velikih sila, kao u primjeru kada se u UN-u odlučivalo o statusu Palestine jer smo nedavno i mi bili u sličnoj situaciji kada smo se borili za neovisnost.

'Hrvatska po prvi put ima vanjsku politiku, razumije svoje interese i iza tih interesa stoji i kao takva je prepoznata. Imamo cilj kamo hoćemo doći i nemamo estradni pristup', izravna je Pusić. Tako je i s ovom situacijom u Siriji u koju smo se uključili s humanitarnom pomoći od početka. 'Hrvatska je na političkoj razini priznala sirijsku opoziciju kao jedinog legitimnog predstavnika sirijskog naroda', kazala je ministrica.

Što se tiče ratifikacije pristupnog ugovora Hrvatske s Europskom unijom, kazala je da je naše jedino otvoreno pitanje Slovenija, s kojom pokušavamo doći do rješenja. Sve druge preostale zemlje će ratificirati ugovor, a Njemačka je čak odlučila napraviti to mjesec dana prije nego je prethodno najavila.

Hrvatska je riješila osam od 10 hitnih mjera koje su joj postavljene u jesenskom izvješću o monitoringu. Pred nama je još ostalo riješiti problem brodogradilišta i izgraditi granični prijelaz kod Neuma. 'Prijelaz će biti gotov do 31. ožujka, dakle na vrijeme, a brodogradnja, zahvaljujući odličnom poslu u ministarstvu gospodarstva i ministra Vrdoljaka, blizu smo rješenja za sva tri brodogradilišta, što je trebalo biti riješeno još 2006. godine', pohvalila se Pusić.

Na kraju je odbacila i medijske napise da je izaslanstvo Gazproma, jedne od najvećih energetskih tvrtki na svijetu, bilo šokirano jer ih nije primio ministar Zoran Milanović. 'Nisu pokazivali znakove šoka', rekla je prva potpredsjednica Vlade i dodalo da, ako realiziramo projekte s njima, imamo priliku smanjiti cijene plina i struje.