UNIVERZALNO PRAVILO

Pusić: EK zastupa interese RH, kao i svake druge članice

22.07.2013 u 22:38

Bionic
Reading

Europska komisija u pregovorima s hrvatskim susjedima o izmjenama njihovih Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju zastupa interese Hrvatske, kao i svake druge članice, slijedeći univerzalno pravilo o zadržavanju istog opsega trgovine koji je bio i prije hrvatskog članstva u EU-u, izjavila je potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

'Europska komisija zastupa interese i stavove država članica, a Hrvatska je članica kao i svaka druga. Univerzalo je pravilo, unaprijed dogovoreno, da se zadrži tradicionalna trgovina, odnosno opseg trgovačke razmjene, koji je postojao prije članstva. To je pravilo koje uvijek važi i koje Komisija brani u slučaju svih država članica, pa tako i u našem slučaju', rekla je novinarima ministrica Pusić, koja je u ponedjeljak sudjelovala na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a.

Europska komisija pregovora s hrvatskim susjedima o izmjenama njihovih Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU-om. Izmjene se moraju dogovoriti s obzirom na nastale promjene – ulazak Hrvatske u EU-u i izlazak iz Srednjoeuropske zone slobodne trgovine (CEFTA). Srbija i Bosna i Hercegovina su nezadovljne prijedlozima Europske komisije, osobito u pogledu izvoza cigareta iz Hrvatske u Srbiju i mesa u Bosnu i Hercegovinu.

Komisija traži da Hrvatska nastavi izvoziti cigarete u Srbiju po povlaštenoj carini od 15 posto, a ne po carinskoj stopi od 57,6 posto, koliko iznosi za ostale članice Europske unije. Ta povlaštena stopa vrijedila bi za 1625 tona, količini koja je jednaka prosječnoj prodaji hrvatskih cigareta u Srbiji u posljednje tri godine.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine donijelo je odluku o zabrani uvoza proizvoda životinjskog podrijetla proizvedenih u objektima u Hrvatskoj koji još nisu usklađeni s europskim standardima. Od 915 poslovnih objekata za proizvodnju i trženje animalnih proizvoda, njih 825 ima EU broj i najviše standarde za trgovinu u EU i trećim zemljama, a preostalih 90 su u fazi prilagodbe i do kraja 2015. će postići te najviše uvjete.

BiH je zabranila uvoz iz 18 objekata, iako se do 1. srpnja i iz tih objekata roba normalno izvozila u BiH.

Ministrica je podsjetila i na neke primjere u vrijeme dok je Hrvatska bila izvan EU-a kad je Komisija zauzimala vrlo čvrsto stajalište prema Hrvatskoj i štitila interese država članica, poput slučaja tvornice Rockwool u Istri.

'To je zadaća Komisije i ona s te pozicije pregovara', rekla je Pusić.