DOBRE VIJESTI ZA SUSJEDE

Pusić: Čini se da će Srbija i Kosovo dobiti datum

24.06.2013 u 20:30

Bionic
Reading

Sudeći po raspravi na Vijeću za vanjske poslove, čini se da će i Srbija i Kosovo dobiti datum, jedna za početak pregovora o članstvu u Europskoj uniji, a druga za pregovore o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, rekla je u ponedjeljak u Luxembourgu hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić

Na sastanku ministara vanjskih poslova Europske unije ključna tema bila je pitanje Srbije i Kosova, rekla je Pusić, odnosno mogućnosti da Srbija i Kosovo naprave 'ključni korak' u napretku prema europskom članstvu.

'Temeljem velikih koraka i napretka koje su i jedna i druga zemlja napravile u međusobnim odnosima i u reguliranju mnogih problema zaostalih iz prošlosti, obje zemlje tu su napravile velike korake. Odluka na ministarskoj razini bit će na Vijeću za opće poslove sutra, a odluka na razini Europskog vijeća, dakle šefova država ili vlada bit će u drugoj polovici tjedna, međutim, po raspravi na Vijeću za vanjske poslove sva je prilika da će i Srbija i Kosovo dobiti datum, odnosno da će Srbija dobiti datum za početak pregovora, a da će Kosovo početi pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju', rekla je hrvatska ministrica.

Ministrica Pusić najavila je kako će fokus litvanskog predsjedanja EU-om u drugoj polovici godine biti Istočno partnerstvo, zemlje s kojima na istoku graniči EU, Ukrajina, Gruzija, Moldavija, Azerbajdžan, Armenija, 'zemlje koje u različitim oblicima surađuju s EU-om'.

Najavila je da se za summit u Vilniusu u studenome ove godine priprema Vilniuska deklaracija koja će govoriti o Istočnom partnerstvu.

Dva su kriterija, rekla je, koja se koriste u procjeni partnerstva i angažmana s tim zemljama: jedno je napredak pojedine zemlje i sposobnost da ispuni zadane kriterije. U tom pogledu, Moldavija je svakako otišla najdalje, a ta je zemlja važna jer je ona jedna od zemalja koja unutar sebe ima 'pod-zemlju', tvorevinu koja je nastala u jednom specifičnom razdoblju emancipacije istočne Europe, rekla je Pusić. 'Tako Moldavija u sebi ima Pridnjestrovlje, kao što Gruzija također ima takve dvije formacije unutar sebe, na svojem teritoriju', rekla je, a riječ je o Abhaziji i Južnoj Osetiji u Gruziji.

Zato je važna sposobnost Moldavije da taj problem prihvatljivo riješi i bude primjer drugima.

Drugi je kriterij, rekla je Pusić, koja je zemlja važnija, 'a u ovome trenutku sigurno je najvažnija zemlja, iz niza razloga, od kojih je jedan veličina, Ukrajina. Ukrajina je zemlja na koju svi gledaju kao možda ključnu zemlju Istočnog partnerstva i partnera EU-a, a istovremeno ona je vrlo važan partner i za Rusku Federaciju'.

Ukrajina je potpisala je memorandum s euroazijskim ekonomskim odborom, objasnila je Pusić, 'to je jedna formacija koju je Ruska Federacija inicirala, ta euroazijska unija. Ukrajina nije dio te unije, ali je pridruženi član tog odbora. Dakle, očito postoji interes da se Ukrajina priključi i na jednu i na drugu stranu i zato je suradnja s Ukrajinom dodatno važna. Ona je za EU i neobično važan gospodarski partner, politički partner, važna je u svakom pogledu', rekla je Pusić

Ukrajina je važno pitanje i kad je riječ o poštovanju ljudskih prava, rekla je Pusić i dodala da se o Ukrajini govorilo u vezi s 'pitanjem zaštite ljudskih prava i selektivne pravde, da tako kažem, teme koja je važna za Europsku uniju', iako je još važnija za građane Ukrajine, dodala je.