AFERA PIRANLEAKS

Pusić brifira članove diplomatskog zbora o izlasku RH iz arbitraže

29.07.2015 u 16:00

Bionic
Reading

Nakon što je Sabor izglasao izlazak Hrvatske iz arbitraže, o najnovijim okolnostima vezanima uz arbitražni postupak između Republike Hrvatske i Republike Slovenije prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić brifirat će i članove diplomatskog zbora akreditirane u Hrvatskoj

Nekoliko sati ranije Hrvatski sabor na izvanrednoj sjednici sazvanoj na zahtjev Vlade jednoglasno je rukom 141 zastupnika potvrdio zaključak i obvezao Vladu da raskine Arbitražni sporazum sa Slovenijom, zbog bitne povrede odredbi sporazuma od strane Slovenije.

Na današnjem brifingu u Ministarstvu u 18 sati uz Pusić će sudjelovati i Milorad Pupovac, predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku te Jadranka Kosor, saborska zastupnica i bivša premijerka.

A neposredno prije nego što će Sabor izglasati povlačenje Hrvatske iz arbitražnog postupka, glasnogovornica Europske komisije Mina Andreeva na konferenciji za novinare, istaknula je da će Arbitražni sud za pitanje granica između Hrvatske i Slovenije nastaviti djelovati, čak i ako se Hrvatska povuče iz arbitraže: 'Europska komisija ne vidi održivu alternativu arbitražnom postupku'.

Komentirajući ovakvo stajalište Europske komisije, glasnogovornik hrvatske Vlade Nikola Jelić poručio je preko Hine: 'EK nije nadležna za pitanje arbitražnog sporazuma. Riječ je o bilateralnim ugovoru dviju ravnopravnih članica EU'.

U Sloveniji također smatraju da Hrvatska nema pravo jednostrano se povući iz arbitražnog sporazuma, a u čitavoj aferi za Ljubljanu najveći, pa i jedini zapravo, problem predstavlja to što je netko snimao razgovore slovenskih predstavnika u arbitražnom sudu, a ne činjenica da su oni radili protivno pravilima arbitraže.

Slovenska vlada imenovala je već novog predstavnika Slovenije u arbitražnom tribunalu koji odlučuje o teritorijalnom sporu s Hrvatskom oko Piranskog zaljeva, a riječ je o Francuzu Ronnyju Abrahamu, predsjedniku Međunarodnog suda pravde, institucije koja presuđuje po pravilima međunarodnog prava.

Vodeći slovenski mediji pišu da je time Hrvatskoj vjerojatno izbijen adut iz rukava jer je Zagreb dosad uvijek smatrao Međunarodni sud pravde boljim forumom za rješenje hrvatsko-slovenskog spora.