PROGRAM MILANOVIĆEVE VLADE

Pupovac: Postigli smo dogovor o manjinskim pravima!

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 07.01.2012 11:49
  • Objavljeno 07.01.2012 u 11:42
Milorad Pupovac, Zoran Milanović i Vesna Pusić

Milorad Pupovac, Zoran Milanović i Vesna Pusić

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednik Srpskoga narodnog vijeća (SNV) i saborski zastupnik srpske nacionalne manjine Milorad Pupovac (SDSS) rekao je da je s premijerom Zoranom Milanovićem i drugim čelnicima Kukuriku kolacije postignut dogovor o pitanju manjinskih prava

'Postigli smo dogovor u vezi pitanja manjinskih prava, povratka izbjeglica, razvoja povratničkih sredina, integracije manjina - što smo ugradili u program vlade i to čini 7-8 posto sadašnjeg ukupnog programa vlade', kazao je Pupovac u razgovoru za današnji broj Novog lista.

Drugo je, dodao je, 'participacija SDSS-a u tijelima vlasti u ministarstvima na razini pomoćnika ministara i voditelja pojedinih odjela te suradnja u Saboru. Treće su promjene izbornog zakonodavstva da bi se izbjegli segregacijski uvjeti za manjine na biralištima', izjavio je potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac.

Na pitanje što je najbitnije u tom dijelu programa vlade, Pupovac je odgovorio kako je to naslijeđe onoga što se odnosi na povratak izbjeglica i nastavak rada na donatorskoj konferenciji koja bi trebala biti organizirana u proljeće pod pokroviteljstvom Europske komisije, UNHCR-a, OESS-a.

Istaknuo je da Hrvatska temeljem toga dobiva značajan novac za povratak izbjeglica i revitalizaciju područja koja su bila zahvaćena ratom, od istočne Slavonije pa do Knina.

U vezi s pitanjem stanarskih prava Srba u Hrvatskoj, Pupovac je podsjetio da je taj proces zbrinjavanja pokrenula prošla vlada te da je to sastavni dio naših obveza u poglavlju 23. pregovora s EU. 'Zbog toga je ova donatorska konferencija važna da pomogne Hrvatskoj da te probleme riješi. Ljudima su još uvijek cijene otkupa preskupe', ocijenio je.

Pupovac je istaknuo važnost da 'Srbi i druge manjine kroz obrazovnu i kulturnu politiku te politiku sjećanja vrate u sastavni dio nacionalne politike'.

Na pitanje kakvi su njegovi sadašnji odnosi sa Zoranom Milanovićem i koliko vjeruje u uspjeh nove vlade, odgovorio je da odnosi predstavljaju kvalitetan radan i sadržajan politički posao u kojem Milanović može računati na njegovu i na podršku SDSS-a.

'Volio bih da se vladi lijevog centra po drugi ili treći put ne događa da u najdelikatnijim momentima treba pronaći spasonosne odgovore za Hrvastku. Bilo je to 1990., drugi put 2000., treći put 2011. Iako su te okolnosti i godine različiti, po razmjerima tereta i po razmjerima opterećenja su nesumnjivo usporedive', kazao je Pupovac. Smatra da je vlada dobila mandat u najnepovoljnijem trenutku za Hrvatsku općenito. Objasnio je da je to zbog lošeg ekonomskog stanja, izrazite devastacije politike i vjere u nju i zbog izrazitog otuđenja političkog posla iz sfere politike u sferu medija i sferu financijskog kapitala.

'Dvadeset godina smo samostalno gradili zemlju koja će biti članica EU, a danas je ta samostalnost na krhkim nogama, a Unija je u turbuletnim vodama. A Zoran Milanović treba odgovoriti na sva tri izazova i kad bi se manje slagali nego što se slažemo, on bi imao moju podršku. I kad bi imali manje dodirnih točaka s ovom vladom - SDSS i sam pripada lijevoj političkoj sceni - mi bi smo ovu vladu podržavali. To je naprosto nacionalna odgovornost i nacionalni izazov i tu priliku koju imamo nećemo propustiti', kazao je, uz ostalo, Pupovac.

Smatra da će za te izazove trebati ne samo podrška unutar vladajuće većine, nego i neka vrsta druga političke kulture u Hrvatskoj - kulture koja će više biti usmjerena prema dijalogu a manje prema ideološkom sljepilu i političkoj konfrontaciji. Istaknuo je da je u tom smislu govor premijera Milanovića u Saboru bio vrlo dobar, jer nije prozivao nego je pozivao. Ako ostane na tom tragu da poziva i okuplja ono što ima u koaliciji, kaže Pupovac, onda sve ove ozbiljne izazove, ova vlada bi mogla proći bolje nego 1990. i 2000 godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!