parlamentarni izbori

Pupovac: Plenković bi puno izgubio koalicijom sa Škorom. Ne znam zašto bi vraćao HDZ u 2015.

26.05.2020 u 10:28

Bionic
Reading

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac u intervjuu za Novi list govorio je o nadolazećim parlamentarnim izborima

Pupovac je istaknuo kako srpanj 2020. nije kao studeni 2015. te smatra da ovaj put treba relativnom pobjedniku dati šansu da pokuša sastaviti Vladu. 'U slučaju neuspjeha treba tražiti drugo najbolje rješenje', rekao je za Novi list.

Na pitanje koliko bi za njega razočaranje bilo da se nakon ove četiri godine Plenković opredijeli za Škoru, a ne za Pupovca, odgovorio je da je nebitno ono što je njemu neprihvatljivo, već da je pitanje što bi Andrej Plenković napravio sebi tom vrstom koalicije. 'U tom bi slučaju nejasno bi bilo zašto je onda radio sve ovo u posljednje četiri godine. Zašto je onda reformirao HDZ ako bi se sada vratio tamo gdje je stranka bila 2015.?' Dodao je kako bi Plenković puno izgubio sastavljanjem Vlade sa Škorom, iako bi ona bila više po ukusu njegovih birača.

'Sanader je to napravio uz snažnu podršku predsjednika Stjepana Mesića, Europske unije i drugih relevantnih međunarodnih faktora, prije svega SAD-a, kao i podršku hrvatske javnosti. Njegov dolazak na pravoslavni Badnjak i pozdrav 'Hristos se rodi' bili su široko prihvaćeni u Hrvatskoj. Danas sve ove pretpostavke nisu prisutne, štošta se poremetilo u hrvatskoj politici', odgovor je na pitanje je li mu zamislivo to da Plenković napravi ono što je učinio Ivo Sanader 2003., kada je za partnera izabrao Pupovca, a ne Antu Đapića i HSP, s kojima bi imao većinu.

Za moguću parlamentarnu većinu s koalicijom Restart rekao je da prvo treba vidjeti kakvi će biti izborni rezultati te je naglasio da su preferencije njega i njegove stranke politička stabilnost te posvećenost stvaranju održivog društva i nacije.

'Stvaranje nečeg što bi obnovilo nestabilnost u zemlji za svakog tko razmišlja racionalno trebalo bi biti nešto što se mora izbjeći', rekao je Pupovac, dodajući da vlada HDZ-a i desnijih od njega vodi u nestabilnost. A do nestabilnosti dovela bi, kako navodi, i slaba lijeva vlada, slaba politički i s obzirom na većinu u Saboru.

'Bio bi to povod za novi desničarski val u zemlji, najrazličitije tipove stožera i pokušaje, kako se nekad reklo, institucionalnog i izvaninstitucionalnog rušenja poretka. Ne zaboravimo da je svojedobno zaustavljanje službene kolone u Vukovaru bio napad na ustavni poredak.'