KAZNENA PRIJAVA

Pupovac se zbog objave Đakića juniora obrušio na sudstvo: Za ovo se ide u zatvor

08.01.2019 u 11:11

Bionic
Reading

Klub zastupnika SDSS-a sazvao je za danas konferenciju za medije na kojoj su na govor mržnje na društvenim mrežama upozorili zastupnici Milorad Pupovac i Boris Milošević. Konferencija je sazvana dan nakon objave Ivana Đakića, člana HDZ-a i sina saborskog zastupnika Josipa Đakića, na Facebooku, a koju je osudio i HDZ

'Tretirajući Đakićevu objavu kao govor mržnje, rekao bih da je riječ o veličanju jednog zločinačkog režima te bih rekao da je riječ o vrijeđanju žrtava genocida. Ta vrsta kaznenog djela kažnjiva je kaznom do tri godine zatvora. Moram ovo javno reći - više nemam povjerenja da će sudovi uraditi ono na što ih zakon obavezuje, a obavezuje ih da ovakva kaznena djela sankcioniraju po službenoj dužnosti. Nisam ohrabren s obzirom na stanje u pravosuđu, DORH-u... Previše je tolerancije prema ovakvim stvarima', rekao je Milorad Pupovac.

Kazao je da su jučer na meti bili pravoslavni vjernici, prije toga meta su bili novinari, sutra će to biti netko drugi. 'Ovakve poruke su moguće jer oni koji bi trebali osuđivati ne osuđuju ih. Naprotiv, iz stranaka ima onih koji ohrabruju ovakve poruke. Uključujući stranku s kojom smo mi koalicijski partneri', dodao je.

'Unatoč porukama državnog vrha, unatoč prisutnosti premijera i ministara na božićnom prijemu i susreta predsjednice s predstavnicima Pravoslavne crkve, moguće je da se odašilje ovakva poruka. Ali nije moguće da se ti isti oglase, komentiraju, osude ovakve poruke. Jer ovakve poruke izazivaju zebnju, strepnju, strah i duboku uvredu', rekao je Milorad Pupovac, prenosi N1.

Pupovac je najavio i da će neka od institucija srpske zajednice podnijeti kaznenu prijavu zbog Đakićeve objave.

  • +23
Pravoslavni Božić Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

'Nažalost, stanje pravosuđa u našoj zemlji pogoršalo se od ulaska u EU. Kriteriji su sniženi, objektivnost i profesionalnost nisu povećani nego smanjeni i pravosuđe je opet postalo jedno od najozbiljnijih mjesta lošeg stanja u našoj zemlji. I mi smo odgovorni. Biramo predstavnike najviše sudbene vlasti i odgovorni smo. Krajnje je vrijeme da se svi mi, krenuvši od mog kluba i mene, prizovemo pameti. S ovakvim stanjem pravosuđa nema pravne sigurnosti, investicija ni budućnosti', poručio je Pupovac.

Boris Milošević podsjetio je na odredbe Kaznenog zakona koje reguliraju javno poticanje nasilja i mržnje. 'On (Ivan Đakić, op.a.) je izravno pozivao i poticao na mržnju i nasilje prema Srbima u RH', kazao je Milošević.

Na pitanje novinara ostaje li njegova podrška vladi Andreja Plenkovića, Milorad Pupovac odgovorio je da ima podršku, ali ne može je imati pod bilo kojim uvjetima i bilo koga. 'Ja nisam taj', rekao je Pupovac.

Pupovac je izbjegao odgovoriti na pitanje prepoznaje li odgovornost premijera Andreja Plenkovića za bujanje saborskog kluba zastupnika pod kontrolom Milana Bandića. Konstatirao je da zastupnici koji su prešli u taj klub nisu potpisali koalicijski sporazum niti su se očitovali o politici i budućnosti Vlade.

'Oni se u najboljem slučaju mogu percipirati kao pridruženi glasački dio vladajuće većine. Zasad ne vidim ništa više od toga i sve dok je tako to za nas ne mora biti problem, ali može postati ukoliko pojedine stranke počnu izražavati zabrinutost zbog okolnosti pod kojima njihovi zastupnici napuštaju njihove stranke i klubove', kazao je Pupovac.

  • +11
Mladen Madjer Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov/PIXSELL

Podsjetimo, Ivan Đakić sin je HDZ-ova saborskog zastupnika Josipa Đakića, a u javnost je dospio gnjusnom objavom na Facebooku, na kojem je objavio fotografiju ustaše koji u ruci drži odrubljenu glavu srpskog vojnika te je u statusu napisao: 'Svim 'prijateljima' srbićima sretan Božić', koju je kasnije obrisao.

'Slijedom današnje objave Ivana Đakića na njegovome privatnom Facebook profilu, Hrvatska demokratska zajednica najoštrije osuđuje takav govor mržnje, kao i pozivanje na društvenu netrpeljivost. Nadležna stranačka tijela pokrenut će odgovarajući stegovni postupak zbog ovakvog ponašanja koje je u suprotnosti s temeljnim vrijednostima, načelima i odredbama Statuta HDZ-a', priopćili su iz HDZ-a putem Facebooka.