uz njih je i porfirije

Groteskno je što su Vučić i Dodik skup za žrtve Oluje smjestili u Prijedor. Evo i zašto

01.08.2023 u 16:52

Bionic
Reading

Dok u Hrvatskoj traju pripreme za proslavu godišnjice vojno-redarstvene operacija Oluja, u Srbiji se tradicionalno od kad je Aleksandar Vučić na vlasti, održavaju protuskupovi na kojima se žali za srpskim žrtvama. Srpski predsjednik svake godine hrvatske vlasti najžešće provocira uvijek uoči obljetnice Oluje

Sumnjamo da će provokacije i ove godine izostati. Središnji skup, tj. obilježavanje Dana sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji "Oluja", kako ga službeno nazivaju, bit će održano u Prijedoru 4. kolovoza.

Mjesto održavanja su zajednički dogovorili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske Milorad Dodik i patrijarh srpski Porfirije, koji je prije nego što je postao prvim čovjekom srpske crkve, kao što je poznato, službovao u Zagrebu gdje je i izdao knjigu pod naslovom 'Ja i Zagreb volimo se javno'.

Izbor Prijedora kao mjesta održavanja toga skupa posebno je groteskan iz razloga što su upravo u tom gradu snage bosanskih Srba počinile neke od najvećih zločina tijekom rata u Bosni i Hercegovini.

Kolumnist Al Jazeere Balkans Dragan Bursać je napisao će 'srpski Dan sjećanja na Oluju biće održan nad kostima ubijenih Bošnjaka i Hrvata Prijedora i prijedorske regije upravo zato što ova regija i jeste ogromno stratiše nesrba. Ovo je u konačnici potpuna inat-sprdnja s preko 3000 ubijenih od kojih su 102 djeteta. Ovo je kontinuitet negiranja zločina i genocida'.

Vučić je u subotu kazao da ne stidi zbog dolaska u Banja Luku i Prijedor na obilježavanje Dana sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji "Oluja".

Srpski predsjednik je istaknuo da bi se toga trebali stidjeti oni koji su to krili i koji nisu o tome smjeli govoriti.

  • +4
U Busijama je 2021. godine održan srpski skup sjećanja na hrvatsku akciju Oluja Izvor: Pixsell / Autor: Antonio Ahel/PIXSELL

'Mi se time možemo ponositi, kao i time što smo uvijek spremni da govorimo o zločinima koje su naši pojedinci počinili, jer ozbiljni poviejsni narodi tako tome pristupaju. Plašim se da dok netko ne bude želio da čuje i Srbe, da ćemo teško moći da dođemo do ozbiljnijeg pomirenja, a što se nas tiče mi smo spremni da ih saslušamo, da ih čujemo i razumijemo patnju i Bošnjaka i svih drugih', zaključio je Vučić.

Dodik, koji je nedavno bio u gostima kod hrvatskog predsjednika na Hvaru, kazao je da će se u Prijedoru ove godine obilježiti Dan sjećanja na Oluju jer je to stradalnički grad još od Drugog svjetskog rata, i jer je to grad koji je prvi primio stradalnike Oluje.

Odgovarajući na kritike koje ukazuju na to da se događaj održava upravo u mjestu gdje je stradalo najviše nesrba, Dodik je izvukao neku svoju računicu po kojoj je u Prijedoru u ratu stradalo više Srba nego drugih.

U pozadini obilježavanja Oluje Vučić i Dodik će iskoristiti priliku za održavanje i produbljivanje specijalnih veza Beograda i Banja Luke. Održat će sastanak dviju vlada, kako je otkrio Dodik, o raznim temama, prije svega o zajedničkim energetskim projektima. S Beogradom je također dogovoreno da će Srbija u svakoj općini u Republici Srpskoj nešto graditi, a da su to obično vrtići i škole.