govor mržnje

Pupovac i Beus osudili spaljivanje gej krnje s djetetom u Imotskom i napad na Gabrićevu kliniku

25.02.2020 u 13:19

Bionic
Reading

Članovi saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina SDSS-ov Milorad Pupovac i GLAS-ov Goran Beus Richembergh u utorak su osudili spaljivanje gej para s djetetom na fašniku u Imotskom, ali i napad na kliniku oftalmologa Nikice Gabrića

Pupovac je dodao i da nije istomišljenik s HRAST-ovcem Hrvojem Zekanovićem, ali da njegovo pravo na miran život kao i njegove obitelji mora biti apsolutno zaštićeno.

Govoreći o slučaju Nikice Gabrića koji ja kazao da je mason, Pupovac je istaknuo da mora biti zaustavljena percepcija da takve tajne organizacije čine stvari koje su iznad Ustava i zakona i manipuliraju sudbinama pojedinaca, naroda i države. Od javnog je interesa da stvaranje te vrste svijesti i percepcije bude zaustavljeno, posebno onda kada to završava napadima na imovinu i posao kao u Gabrićevu slučaju, naglasio je Pupovac na konferenciji za novinare u Saboru.

'Napadi su sasvim sigurno povezani s političkim kampanjama koje su vođene i u Saboru, ali i medijskom prostoru', smatra Pupovac, dodavši da svi znamo da to nije jedina udruga te vrste. Naš Ustav i zakoni to ne priječe, a naš je zadatak pratiti može li ta udruga prijeći granice ustavnosti i zakonitosti, smatra Pupovac, napomenuvši da nijedna zakonita udruga ne bi smjela biti diskriminirana.

Komentirajući spaljivanje krnje u obličju istospolnog para s udomljenim djetetom, Pupovac je kazao da se u tom slučaju posegnulo za ranjivim grupacijama, u ovom slučaju, pripadnicima gej populacije u njihovim inicijativama.

'Slanje te vrste poruka prema pripadnicima ranjivih populacija nije u najboljoj tradiciji karnevala niti na bilo koji način doprinosi onome što Ustav i zakoni u Hrvatskoj jamče, a to je zaštita ranjivih grupacija', naglasio je Pupovac.

'Pozivanje na svijest naroda mi razumijemo kao nedemokratsku, populističku gestu koja ne poštuje raznolikost i najveća postignuća današnje civilizacije', ocijenio je.

Beus Richembergh upozorio je da smo svjedoci nove faze u eskalaciji govora mržnje u hrvatskom političkom i javom prostoru. Već ne znam po koji put upozoravamo da huškanje na društveni položaj i prava nacionalnih manjina i svih drugih manjinskih skupina vodi u novu fazu – nasilje, rekao je.

'Javno huškanje i govor mržnje protiv Roma, LGBT zajednice, pojedinih udruga, zapravo je niz manjinskih skupina koje ne posjeduju društvenu moć. Tradicija je karnevala ismijavati se s onima koji imaju moć i mogu utjecati na budućnost da ih se javnim pritiskom pa i satirom natjera da svoje javno djelovanje shvate ozbiljnije', istaknuo je.

Napomenuo je da ovo ide u eskalaciju protiv privatnosti i sigurnosti, neovisno o tome je li riječ o napada u na privatnost i obiteljski mir zastupnika Zekanovića ili napadu na kliniku. 'To je nedopustivo i može biti samo uvertira u ozbiljno nasilje', smatra Beus.

Pupovac je govorio i o dva amandmana manjinskih zastupnika na Zakon o popisu stanovništva, zbog kojih su u petak na glasanju srušili kvorum, pojasnivši da žele upozoriti javnost i Sabor da šovinistički govor i govori mržnje ne bi trebali imati mjesto u Saboru i da nitko ne bi smio biti meta zbog toga što nešto izgovori u Saboru, a netko se ne slaže s tim. Kazao je da šovinističko etiketiranje i govor mržnje neće tolerirati, ali i da neće imati sastanak vladajuće koalicije na tu temu.