reakcija na incident

Pupovac će prijaviti Penavu zbog odgovornosti za napad na vukovarskog srednjoškolca

18.01.2019 u 11:00

Bionic
Reading

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac komentirao je napad na učenika u Vukovaru koji pohađa nastavu na srpskom jeziku te na upit hoće li prijaviti vukovarskog gradonačelnika Ivana Penavu rekao da će prijava uslijediti ako se nakon istrage utvrdi da za to postoji osnova

Navodi kako je zbog stavljanja videomaterijala na službene stranice Grada Vukovara, u kojima se izlaže djecu rizicima napada prozivanjem Tehničke škole 'Nikola Tesla', potrebno 'proučiti zakonske odredbe i ako to proučavanje, koje je u tijeku, bude imalo osnove, sasvim sigurno će ići prijava', rekao je za N1 televiziju.

Nadalje, odgovarajući na pitanje može li se ovaj napad dovesti u korelaciju s konferencijom za medije Ivana Penave i već spomenutim videomaterijalom koji je objavio na toj konferenciji, odgovara da može te ističe da se dovodi i do toleriranja grupnog nasilja prema učenicima škola koje pohađaju djeca srpske nacionalnosti.

Zaključuje da je ovo što je gradonačelnik napravio protivno zakonima u Republici Hrvatskoj, Zakonu o dobrobiti i zaštiti djece, zakona koji se tiču međunacionalnog povjerenja te njegovoj ulozi kao gradonačelnika 'da govori i zastupa interes svih građana, a ne samo jednog dijela građana, kao što to on čini'.

Podsjetimo, u srijedu navečer na autobusnoj stanici u Vukovaru, prema neslužbenim informacijama, pet do šest maloljetnika s fantomkama na glavi napalo je učenika trećeg razreda Tehničke škole ‘Nikola Tesla’ koji pohađa nastavu na srpskom jeziku.

Događaje u vukovaru komentirao je i HDZ-ov Branko Bačić. 'Mislimo da polako počinje biti jasna izjava premijera da se u Hrvatskoj stvara jedna spirala govora mržnje, pa na svih nas, pa i na novinare, apeliram da osvijeste što to znači. Mislim da smo odgovorni svi ako svojim političkim djelovanjem ne spriječimo nastavak te spirale, potrebno je stati, potreban je razgovor, dijalog, ako postoji problem, a problema ima, potrebno je te probleme riješiti, i u Gradu Vukovaru, pa i u Zagrebu, zaustaviti ovo što se događa, jer incidenti polako postaju zabrinjavajući', kazao je Bačić novinarima u Saboru.

Upitan je li za napad odgovorn i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava jer je on objavio video materijal gdje se vide lica te djece, Bačić kaže: 'Teško je direktno povezati izjavu gradonačelnika Vukovara s događajem koji se dogodio, mi smo u stranci rekli što mislimo o toj izjavu, premijer je pozvao gradonačelnika Vukovara na razgovor i nadam se da će u idućim danima doći do smirivanja takvih napetosti.'