stanje pandemije

Pulmolog Srića objasnio zašto je i dalje velik broj umrlih: Većina umire s covidom, a ne od njega

11.10.2022 u 11:10

Bionic
Reading

Nakon gotovo dvije godine teške borbe s covidom-19 u Hrvatskoj danas pandemiju pratimo povremeno, sa suhim statistikama. Tako su u posljednja 24 sata zabilježena 43 nova slučaja, ukupno je malo više od 4000 zaraženih. Na bolničkom je liječenju 521 pacijent, 15 ih je na respiratoru, a 15 je i umrlih. Kakvo je stanje vezano uz covid-19 u emisiji HRT-a Studio 4 govorio je pulmolog dr. Saša Srića

'Covid-19 pandemija nije nestala, rekao je u pulmolog Saša Srića gostujući u Studiju 4. 'Prisutna je u nešto blažem obliku, no ne smijemo zaboraviti da je virus oko nas, da virus postoji i da se s njim susrećemo svakodnevno. Ovaj soj omikrona uz više podvarijanti je blaži oblik bolesti. No ne smijemo zaboraviti kako dolazi jesensko razdoblje, zatvaranje u prostor i kada ćemo imati veći broj hospitalizacija. Činjenica je da omikron najčešće zahvaća gornjeg respiratornog trakta, a rjeđe pluća i teškog oblika u kojima pacijenti završavaju na respiratorima', istaknuo je Srića, piše HRT.

Objasnio je kako su u razdoblju kad smo imali puno zarazniji, opasniji i klinički teži wuhanski i delta soj pacijenti obolijevali i bili hospitalizirani i dominantno umirali zbog respiracijske insuficijencije koja je bila uzrokovana teškim upalama pluća te smo imali veliki broj umrlih.

'Danas imamo puno manji broj zaraženih, a brojka umrlih i dalje je velika. To je zato što su dominantno pacijenti koji ovaj puta većim dijelom ne umiru od covida nego s covidom. To su pacijenti starije životne dobi, imunološki kompromitirani, pacijenti koji dominantno dolaze u bolnice zbog praktički sasvim druge priče - zbog akutnog srčanog udara, moždanog udara, prijeloma i koji moraju biti hospitalizirani i koji nemaju simptome covid bolesti. No testiranjem, što se u bolnicama mora raditi, pacijentima se utvrdi da je riječ o covid pozitivnim i oni onda moraju biti primljeni na odjel i zbog toga se to događa', istaknuo je.

  • +9
Početak docjepljivanja protiv COVID-19 Izvor: Cropix / Autor: Ranko Šuvar

'Pozivam još jednom sve starije sugrađane i sugrađanke od 60 godine života, imunokompromitirane, sve korisnike umirovljeničkih domova, da se cijepe s trećom ili četvrtom (drugom docjepnom dozom) kako bi se zaštitili od težeg oblika bolesti, hospitalizacije i smrti. Ono što je bizarno, vezano uz cijepljenje, je da je odaziv za prvu dozu cijepljenja praktički stao prije par mjeseci. Na dnevnoj razini broj cijepljenih prvom dozom je manji od 10. U ovom trenutku imamo manje od 60 posto procijepljenosti ukupne populacije. Kada bi ta brojka išla preko 80 - 85 posto imali bismo puno bolju i zahvalniju populaciju', objasnio je Srića.

Naglasio je da ima i sada pacijenata s upalom pluća, no da je to u odnosu na prošlu godinu drastično manji broj pacijenata. 'Pacijenata s upalom pluća, odnosno donjim dijelom dišnog sustava je oko 10 posto. Kod ovog soja dominiraju simptomi koji zapravo nalikuju prehladi ili virozi, no svaki pacijent koji ima simptome povišene tjelesne temperature, grlobolje ili kašlja treba se testirati jer je sve covid-19 dok se covid-19 ne isključi', rekao je Srića te dodao da među ukupnom populacijom imamo najmanje 20 posto covid-19 pacijenata koji nemaju simptome odnosno asimptomatskih. Zato se sugerira svakome tko razvije simptome koji mogu upućivati na virus da se testira, a asimptomatski 'doista nemaju potrebe za testiranjem'.

Na pitanje mogu li se ove zime dogoditi neugodna iznenađenja s covidom Srića je odgovorio potvrdno te je dodao da je ovo virus koji nas nikad ne smije ostaviti uspavanim. Ipak kaže da je omikron sa svim svojim podvarijantama svojevrsni spas  jer ne izaziva težu kliničku sliku. 'Ako ne dođe do mutacije virusa u neki teži oblik, vjerujemo da ćemo ići nekakvim laganim korakom prema kraju pandemije. Nemojmo doći do cilja, kao što je i rekao predsjednik Svjetske zdravstvene organizacije, dok nismo prošli crvenu crtu', istaknuo je. 

Na kraju je istaknuo važnost pridržavanja epidemioloških mjera i cijepljenja i da briga za vlastito zdravlje mora biti na prvom mjestu neovisno o ratu u Ukrajini ili inflaciji.