UZ REZOVE U GRADSKOJ UPRAVI

Puljak zadužuje Split za stotine milijuna kuna: Uredit će Žnjan i sanirati krov Poljuda?

10.11.2021 u 13:04

Bionic
Reading

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak najavio je da reorganizacija njegove gradske uprave stupa na snagu od 1. siječnja iduće godine, te da će se broj pročelničkih mjesta smanjiti s dvanaest na osam. Njih će pronaći na javnom natječaju, no već je najavio da će 'većina pročelnika doći iz reda sadašnjih zaposlenika'

Splitski proračun za iduću godinu po njegovom prijedlogu iznosit će čak 1,6 milijardi kuna, odnosno oko 300 milijuna kuna više u odnosu na ovogodišnji. Na svom redovitom mjesečnom briefingu za novinare Puljak nije želio otkrivati detalje, no kazao je da se planira značajno zaduživanje 'za razvojne projekte'. Govoreći o stanju gradskih financija, kazao je da ono 'nije katastrofalno, ali ni super dobro', dok će proračun biti 'štedljiv ali razvojan'.

'Zaduženje će biti u onom iznosu u kojemu to grad Split u ovom trenutku može podnijeti, zarazvojne projekte koje ćemo uskoro predstaviti', odgovorio je Puljak na pitanje tportala. Odbio je govoriti o brojkama jer još uvijek nisu do kraja definirane, niti predstavljene gradskim vijećnicima. Neslužbeno se može doznati da su među tim projektima uređenje kupališta Žnjan procijenjeno na 230 milijuna kuna, te rekonstrukciju krovišta stadiona Poljud vrijednu stotinjak milijuna kuna.

Projekt za Poljud je pripremljen, kao i za Žnjan, no za ovaj posljednji nedostaje odluka Vlade o dodjeli koncesije na taj prostor gradskoj tvrtki 'Žnjan d.o.o.'. Puljak je ponovno prozvao Vladu zbog sporosti u proceduri jer je još prije šest mjeseci, neposredno uoči izbora, bilo objavljeno da je proces oko Žnjana dovršeno. Ponovno neslužbeno, očekuje se da će se ova tema naći na dnevnom redu sutrašnje sjednice Vlade.

  • +84
Spektakularne fotografije splitskog Žnjana iz zraka Izvor: Licencirane fotografije / Autor: CroDrone

'Grad Split će biti najnapredniji i najmoderniji grad, glavni predvodnik promjena u Hrvatskoj. Ostajem potpuno posvećen poslu gradonačelnika, zbog kojega sam nakon 27 godina prekinuo znanstvenu karijeru. A promjene koje ovdje provodimo i koje građani vide treba pokušati proširiti na cijelu Hrvatsku', rekao je Puljak, odgovarajući na optužbe iz HDZ-a da je 'Split talac ambicija obitelji Puljak', nakon što je on prošlog vikenda izabran za novog predsjednika stranke Centar.

Splitska gradska uprava i novo vodstvo gradske tvrtke 'Parkovi i nasadi' do kraja godine planiraju započeti etapno uređenje Pazara, glavne gradske tržnice, te od štandova potpuno očistiti Hrvojevu ulicu, neposredno uz istočni zid Dioklecijanove palače. Ovo je bila ambicija niza proteklih gradskih vlasti, koje su odustajale zbog otpora i pritiska prodavača. Puljak tvrdi da će se za te štandove pronaći mjesto na drugom dijelu tržnice, ali da će svi biti dodijeljeni na javnom i transparentnom javnom natječaju.