JAVNI NOVAC ZA PRIVATNU FAN ZONU?!

Puljak se pohvalio uštedom od milijun kuna u tri tjedna, srezao i novac omiljenom Kerumovom menadžeru

30.06.2021 u 14:41

Bionic
Reading

Novi splitski gradonačelnik Ivica Puljak (Centar) pohvalio se da je u prva tri tjedna mandata uspio uštedjeti - odnosno spriječiti nepotrebno trošenje - čak milijun kuna iz gradskog proračuna. 'Ispunili smo obećanje da ćemo puno odgovornije upravljati javnim novcem', izjavio je Puljak u svom video obraćanju putem društvenih mreža

Naknadno je na konferenciji za novinare potvrdio ovu informaciju, ne ulazeći u detalje.

'U tri tjedna smo uštedjeli, odnosno spriječili da se potroši kroz neke rupe u proračunu, više od milijun kuna', njegova je izjava. Kako tportal doznaje, dio ovih ušteda odnosi se na doista neobično gradsko sufinanciranje 'fan zone' za gledanje utakmica Europskog prvenstva u nogometu, čiji je organizator estradni menadžer i donedavni vrlo bliski suradnik Željka Keruma, Damir Karaman. Ranije je, prije Puljkove odluke, ovaj menadžer tražio 200 tisuća kuna, no odbijen je. Za fan zonu tijekom Svjetskog prvenstva 2018. besplatno je dobio lokaciju u centru grada, u Đardinu, a njegov privatni projekt sufinancirala je Turistička zajednica.

'Da, prestali smo financirati događanja u organizaciji privatnika i time zatvorili rupe kroz koje je dosad odlazio novac iz proračuna. To uključuje i fan zonu na Zvončacu', službeni je odgovor Grada Splita tportalu.

Spomenuti menadžer Damir Karaman vodio je više predizbornih kampanja Keruma i njegove stranke, a u doba dok je ovaj bio na vlasti - ili vrlo blizu nje - bio je organizator više sportskih i glazbenih manifestacija, također financiranih javnim novcem. Koncem prošle godine, kada se usvajao splitski proračun, Kerumov HGS pristao je glasati za njega tek nakon što je usvojen amandman o dodjeli 300 tisuća kuna za 'Festival sporta'. Manifestaciju koju je, dakako, organizirao Karaman.

Sam Željko Kerum nedugo nakon toga prestao je komunicirati sa svojim najbližim suradnikom jer je, kako je tportal otkrio, spoznao da je upravo on bio jedan od odgovornih za snimanje i širenje snimke njegova znamenitog druženja sa splitskim sucima u konobi 'Pršut'.

Preostali dio milijunske uštede gradonačelnika Ivice Puljka odnosi se na naplatu dugovanja zakupaca javnih gradskih površina. Kako su za tportal također potvrdili u Gradu Splitu, riječ je o čak 50 korisnika - mahom ugostitelja ili vlasnika štandova i pokretnih naprava - koji su retroaktivno zaduženi za period u kojemu su poslovali bez ugovora.

'Pojedini korisnici nisu na vrijeme podnijeli zahtjeve, a koristili su javnu površinu. Neki nisu dostavili potrebnu dokumentaciju i stoga nisu ispunjavali uvjete za ishođenje ugovora, a neki nisu na vrijeme solemnizirali ugovore, pa su morali potpisati nove', kazali su iz splitske gradske uprave. Na ovaj način naplatit će se dodatnih 735.046,46 kuna, što je iznos dovoljan za izgradnju i uređenje potpuno novog dječjeg igrališta.