DAN SJEĆANJA U SPLITU

Puljak pozvao sve da zapale svijeću: Imamo zavjet razvijanja naše lijepe Hrvatske​

17.11.2023 u 20:27

Bionic
Reading

Uoči Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i obilježavanja 32.godišnjice žrtve Vukovara i Škabrnje, brojni su se građani u petak navečer okupili na početku najdulje splitske ulice - Vukovarske, kako bi paljenjem svijeća odali počast poginulim civilima i braniteljima.

​Kod spomenika 'I u mom gradu Vukovar svijetli', odana je počast žrtvama Vukovara te molitva.

​"Neka u našim srcima Vukovar i Škabrnja svijetle. Mladi ljudi su na svim ratištima diljem Hrvatske dali svoje živote, ugasilo se 15830 srca. Mlađe generacije ne trebaju živjeti taj život, ali moraju znati da hrvatsko svjetlo živi na krvi poginulih branitelja", kazao je splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban​ nakon što je zapalio svijeću.

Zato ga, kaže, posebno veseli da večeras vidi puno mladih. "Ovaj mi je trenutak poseban​ jer sam od vukovarskog heroja Damira Plavšića dobio svijeću s vječnog plamena u Vukovaru i ​večeras ga prenio na splitsku Vukovarsku ulicu​", kazao je župan Boban.

​Isto je to sa svojim suradnicima napravio i gradonačelnik Ivica Puljak koji je izjavio kako je to poseban trenutak sjećanja na sve žrtve i ljude koji su dali život da mi danas živimo u slobodi.

  • +58
Rijeka, Šibenik i Split za Vukovar Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

​"Grad Split je ponosan grad prijatelj Vukovara, a ponosni smo i da je iz našeg grada potekla inicijativa paljenja svijeća. Pozivam sve građane Splita i Hrvatske neka zapale svijeće za one zbog kojih danas živimo u miru​ i neka se sjete da su nam ostavili zavjet razvijanja naše lijepe Hrvatske​, te da budemo na nju ponosni​", poručio je gradonačelnik.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Povodom ​Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje te obilježavanja 32. obljetnice stradanja Vukovara i Škabrnje predstavnici Grada Splita, Splitsko-dalmatinske županije, HRM-a, P​olicijske uprave i braniteljskih udruga ​jutros su položili cvijeće na Groblju branitelja na Gradskom groblju Lovrinac.

​U subotu će navijačka skupina Torcida u 20.30 sati krenuti s dna Vukovarske ulice u Splitu, kod spomenika Dječaku s luminom duž cijele Vukovarske ulice sve do murala posvećenih Gradu heroju i junacima Domovinskog rata gdje zapaliti svijeće.