sudska trakavica

Puljkov zamjenik o presudi za Spaladium doznao je ranije, od bankara, a ovog tjedna primio je čovjeka čija je odluka mogla skupo koštati Split

14.07.2021 u 14:55

Bionic
Reading

Kada je 29. lipnja objavio vijest o pobjedi Grada Splita u velikom sudskom sporu protiv dviju austrijskih banaka, vezanom uz slučaj Spaladium arene, splitski gradonačelnik Ivica Puljak na decidirano pitanje tportala odgovorio je da gradska vlast 'nije bila ni u kakvom kontaktu s bankama oko ovog slučaja'. To nije točno

U kontaktu s bankarima bio je zamjenik gradonačelnika Splita Antonio Kuzmanić, koji je donedavno i sam bio zaposlen u bankarskom sektoru. Dapače, upravo on još ranije bio je upoznat s presudom u sporu oko Spaladiuma jer su ga o tome izvijestili ponovno - bankari.

Neobičnim postupcima splitskog dogradonačelnika tu nije kraj: ovog ponedjeljka Kuzmanić je u svom uredu primio Dragana Bolanču, jednog od trojice arbitara koji su prije pet godina donijeli pravorijek nepovoljan za Split, po kojemu više desetaka milijuna eura kredita za gradnju Spaladiuma umjesto triju privatnih tvrtki treba otplatiti iz gradskog proračuna. Taj pravorijek je nakon dugotrajnog sudskog spora, čija je vrijednost u međuvremenu narasla na oko 650 milijuna kuna, nedavno pravomoćno poništen.

Protiv spomenutog Bolanče kao i preostalih dvojice arbitara (profesora Pravnog fakulteta u Zagrebu Davora Babića i suca Vrhovnog suda Igora Periše) 'otac' projekta Spaladium, sveučilišni profesor Dejan Kružić, čak je podnio kaznene prijave.

Tportal je od zaposlenika splitske gradske uprave dobio fotografiju Dragana Bolanče kako napušta zgradu Banovine tog ponedjeljka, nakon jednosatnog sastanka sa zamjenikom gradonačelnika.

Sam Antonio Kuzmanić, inače, devet godina bio je zaposlen u Splitskoj banci, a u predizbornoj kampanji Ivice Puljka - u kojoj je bio gotovo nevidljiv - predstavljan je kao iskusni stručnjak s područja financija. U ovoj banci godinama je radio zajedno s Marijanom Puljak, suprugom gradonačelnika.

O čemu je razgovarao s bankarima, je li ranije bio upoznat s presudom oko Spaladiuma i koji je bio razlog njegova sastanka s Draganom Bolančom, jednim od trojice arbitara Hrvatske gospodarske komore čiji je nepovoljan pravorijek sudski poništen? Tportal je od splitske gradske uprave zatražio odgovore na ova pitanja.

'Zamjenik gradonačelnika Splita Antonio Kuzmanić u sklopu redovitih aktivnosti iz svog djelokruga rada održao je niz informativnih sastanaka s predstavnicima više banaka koje posluju u Hrvatskoj, na temu financiranja projekata koje splitska gradska uprava planira provesti u ovom mandatu. Na jednom od tih sastanaka koji su održani na inicijativu zamjenika Kuzmanića, na samom kraju razgovora, u neformalnom razgovoru predstavnik banke je izrazio mogućnost da će Grad Split dobiti sudski spor vezan uz Spaladium arenu. Antonio Kuzmanić nije imao niti je mogao imati neslužbene informacije o presudi', stoji u odgovoru iz Banovine.

'Sastanak s profesorom Bolančom, predstavnikom Grada u arbitražnom povjerenstvu, održan je na njegovu inicijativu u ponedjeljak u 11 sati, gdje je prof. Bolanča iznio svoje viđenje arbitraže', šturi je odgovor na drugi dio pitanja.

U ovom dijelu Gradu Splitu potkrala se nepreciznost: u arbitražnom tijelu HGK spomenuti Bolanča nije bio 'predstavnik Grada', niti je zastupao interese Splita, nego je tek ondje imenovan na prijedlog tadašnjeg gradonačelnika Ive Baldasara. Drugog arbitra predložile su banke, a trećega sama Hrvatska gospodarska komora.

Da nije bio 'predstavnik Grada', vjerojatno najbolje govori podatak da je glasovao za odluku kojom su tom istom gradu natovareni deseci milijuna eura kredita i kojom je gotovo doveden do bankrota, što je tek godinama kasnije u mukotrpnom sudskom procesu otklonjeno zahvaljujući gradskom odvjetniku Krunu Peronji i podršci koju je dobivao od gradonačelnika Andre Krstulovića Opare. On je, govoreći o ovom slučaju, svojedobno izjavio da 'Split neće biti ničiji bankomat'.

A arbitraži se prije dva tjedna ponovno izjasnio i Dejan Kružić, ovlašteni gradski pregovarač u vrijeme kada je sklapan originalni ugovor o Spaladiumu, koji nije krio zadovoljstvo sudskom presudom i poništenjem arbitražne odluke.

'Republika Hrvatska tendira biti pravna država, a to svakim danom sve više pokazuje. Ovakav rasplet bio je očekivan, premda je osim odvjetnika Peronje, mene osobno i još pokojeg pojedinca malo tko u to vjerovao. Arbitražni pravorijek bio je toliko nakaradan da sam prije pet godina javno tvrdio da će se arbitri sramiti presude koju su potpisali, a naročito činjenice da studenti prve i druge godine pravnih fakulteta iskazuju bolja znanja iz bazičnih pravnih predmeta u odnosnu na ono što je bilo napisano. Pravomoćna presuda sada to potvrđuje', rekao je Kružić.