POČAST SEDMOJ SILI

Pulitzerove nagrade za novinarstvo dodijeljene 101. put

11.04.2017 u 12:33

Bionic
Reading

Prestižnu Pulitzerovu nagradu za novinarstvo za prošlu godinu osvojili su dnevni list New York Daily News te neprofitna organizacija ProPublica, a nagradu za istraživačko novinarstvo dobio je Charlston Gazette-Mail, priopćio je u ponedjeljak navečer odbor za dodjelu najpoznatije novinarske nagrade

Kako javljaju agencije, novinar The Washington Posta David Fahrenthold osvojio je nagradu za nacionalnu izvještavanje o predsjedničkoj kampanji Donalda Trumpa, uz obrazloženje kako je 'napravio model za transparentno novinarstvo u pokrivanju političkih kampanja'.

Novinari uglednog The New York Timesa osvojili su nagradu u kategoriji međunarodnog izvještavanja za niz članaka o naporima ruskog predsjednika Vladimira Putina da proširi moć Rusije i izvan granica zemlje.

Pulitzerova nagrada dodijeljena je i u kategorijama za najbolji javni servis, najbolju vijest, komentar, kritiku, karikaturu, dokumentarno izvještavanje, fotografiju, strip, ali i za fikciju, dramu, biografiju, poeziju i slično.

Svečano proglašenje pobjednika Izvor: Društvene mreže / Autor: New York Daily News

Ove godine za nagradu je stiglo više od 2.500 prijava za ukupno 21 nagradu, uključujući 14 za američko novinarstvo u više kategorija.

Pulitzerova nagrada američka je nagrada za pisanu riječ koju dodjeljuje Fakultet novinarstva Sveučilišta Columbia svakog travnja. Nagradu je ustanovio Joseph Pulitzer, američki novinar mađarskog porijekla. Prva nagrada dodijeljena je 4. lipnja 1917., a o pobjednicima odlučuju bivši dobitnici i ugledni novinari i akademici.