skidanje imuniteta

Puigdemont pozvao eurozastupnike da ne podlegnu 'pritisku' Španjolske

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 24.02.2021 13:29
  • Objavljeno 24.02.2021 u 13:28
Antoni Comin, Carles Puigdemont i Clara Ponstati

Antoni Comin, Carles Puigdemont i Clara Ponstati

Izvor: EPA / Autor: OLIVIER HOSLET

Troje katalonskih zastupnika u Europskom parlamentu, koji bi u ožujku mogli ostati bez zastupničkog imuniteta jer su u Španjolskoj optuženi za organiziranje referenduma o neovisnosti Katalonije, izjavili su u srijedu kako se protiv njih vodi "politički progon" te da u Madridu ne bi imali pravedno suđenje.

Odbor za pravne poslove Europskog parlamenta (JURI) u utorak je preporučio svim zastupnicima da 8. ožujka glasaju za skidanje imuniteta Carlesu Puigdemontu, Antoniju Comínu i Clari Ponsatí, optuženima u Španjolskoj za poticanje na ustanak i neposluh.

"Protiv nas se vodi politički progon potpomognut neregularnostima u JURI-u", izjavio je Puigdemont, bivši premijer Katalonije, na konferenciji za medije u Bruxellesu. Dodao je da je predsjednik JURI-a, španjolski zastupnik Adrían Vázquez, bio u sukobu interesa jer njegova stranka Građani (Ciudadanos) inzistira na njihovom uhićenju te se protivi referendumu u Kataloniji. Također je kazao da je u Odboru previše španjolskih zastupnika.

Vázquez je prethodno za španjolske internetske novine Público izjavio da je "neutralnost zajamčena od početka postupka". "U Europskom parlamentu se pravila poštuju, ona su jednaka za sve", rekao je.

JURI je u utorak interno glasao iza zatvorenih vrata, a tom prilikom je 15 zastupnika glasalo za oduzimanje imuniteta, 8 ih je bilo protiv, a dvoje suzdržano.

Prijedlog JURI-a o oduzimanju imuniteta je sada poslan na glasanje u Europski parlament, gdje će o tome u ožujku odlučivati svih 705 zastupnika, među kojima 12 iz Hrvatske.

"Španjolska država i njeni zastupnici vrše strašan pritisak na Europski parlament i tamošnje zastupnike da nam se skine imunitet i da nas se zatvori", izjavio je Puigdemont. "No mi se nećemo predati, borit ćemo se do posljednje sekunde", dodao je.

Španjolsko državno odvjetništvo smatra Puigdemonta, Comína i Ponsatí bjeguncima od zakona te ih želi izvesti pred sud u Madridu kako bi im se sudilo za organiziranje referenduma o samostalnosti Katalonije, autonomne pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku Španjolske, u listopadu 2017. Puigdemont i Comín su nakon referenduma, kojeg je bio zabranio španjolski Ustavni sud, otišli u Belgiju, a Ponsatí u Škotsku. Te dvije zemlje ih nisu izručile Španjolskoj.

Puigdemont i Comín su na izborima za Europski parlament u svibnju 2019. postali zastupnici, a njima se u veljači pridružila Ponsatí, nakon izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a.

Španjolski Vrhovni sud je zatražio od Europskog parlamenta oduzimanje zastupničkog imuniteta za svo troje. Imunitet omogućuje zastupnicima nesmetano obavljanje posla bez mogućnosti progona i uhićenja u zemljama EU-a uključujući Španjolsku. Nacionalna pravosuđa međutim mogu zatražiti ukidanje imuniteta kako bi im se sudilo.

Ostanu li u ožujku bez imuniteta, katalonski zastupnici neće automatski biti proglašeni krivima niti izručeni Španjolskoj. Španjolski Vrhovni sud će u tom slučaju zatražiti od pravosuđa Belgije njihovo izručenje kako bi im se sudilo u Madridu, gdje je podignuta optužnica protiv njih.

Devetero drugih katalonskih dužnosnika koji su ostali u Kataloniji osuđeni su na sudu u Madridu na zatvorske kazne, među kojima je 13 godina dobio bivši potpredsjednik vlade Oriol Junqueras.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!