SADRŽAJ I GESTE

Puhovski: Tuđmanovu tragediju Grabar Kitarović i dvorski novinar pretvorili u farsu

12.01.2017 u 14:36

Bionic
Reading

Što je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović zapravo poručila i što je uopće postigla nastupom kod svog medijskog izabranika Tihomira Dujmovića? Nedoumice oko putovanja u SAD nije razjasnila, detalji su ostali skriveni iza zavjese, pa je istoimena emisija Zabavnog programa HTV-a poslužila kao puka pozornica s koje će se predsjednica u udarnom terminu obratiti 'svom narodu', uključujući i kritičare koje etiketira kao nedomoljube. Secirajući taj TV nastup, politički analitičar Žarko Puhovski kaže da predsjednica još nije shvatila da je na funkciju izabrana s najmanjom mogućom većinom

Umjesto da je razjasnila nedoumice i ispunila zakonsku obvezu informiranja javnosti o detaljima svog službenog puta u SAD, predsjednica Grabar Kitarović proizvela je nove dileme. Puhovski podsjeća da je ustvrdila kako ne bi išla na domjenak Srpskog narodnog vijeća (SNV) niti da je bila u Zagrebu, iako je na taj događaj poslala svoje izaslanice: predstojnicu Ureda predsjednice Anamariju Kirinić te savjetnicu za društvene djelatnosti i mlade Renatu Margaretić Urlić.

'Predstavnike šaljete ako podržavate događaj, ali zbog drugih obveza niste mogli osobno biti tamo. Na domjenku su predsjedničine predstavnice pozdravljene prve, prije svih drugih, jer je predsjednica po protokolu prva. Poslala ih je čak dvije, da bi sada rekla da ona tamo ne bi ni išla. Dakle, tu se ne zna ni tko pije ni tko plaća', kaže Puhovski.

Nadalje, svoj tajnoviti put opravdala je time što je hrvatski veleposlanik u SAD-u Joško Paro uzeo godišnji odmor 'u ključno tranzicijsko vrijeme pa je netko trebao odraditi taj posao'.

'To je kao da ja dođem u ministarstvo pa nađem ministra na porti koji mi kaže da je portir otišao pa ga je on morao zamijeniti. Predsjednica ima mogućnost da, u dogovoru s ministrom vanjskih poslova, veleposlanika vrati na posao u roku od 24 sata', napominje Puhovski. Dodaje da se u Washingtonu inače sada ne događa ništa osim formalnih aktivnosti, sve je u zastoju, a sastav Trumpovih ekipa stalno se mijenja. Odlazak britanskog šefa diplomacije Borisa Johnsona u SAD Puhovski objašnjava posebnom nužnošću hitnog dogovora oko izlaska iz Europske unije, a osim toga Johnson je prije puta javnosti dao popis svojih američkih sugovornika. 

Umjesto da je svoje putovanje razjasnila na konferenciji za novinare, predsjednica je posegnula za 'nekom vrstom dvorskog novinara koji je bio nježan s njom'. Njezini predugački odgovori imali bi smisla da je riječ o osobi na čelu države koja drži do funkcije, koja ne ide privatno ili poluilegalno u Ameriku, ocjenjuje analitičar.

'Rekla nam je da je morala to činiti bez javnog znanja jer je postojala opasnost da sabotiraju njezine planove. Doista bih volio znati tko na svijetu može sabotirati dogovor hrvatske predsjednice s nekim važnim čimbenicima u SAD-u. KGB? To se naprosto ne događa, to nije istina. Predsjednica se ponaša tako da je zapravo ispod formalne razine na kojoj je bio predsjednik Tuđman, kada je došao u Bijelu kuću kao šef nepriznate države. U dvije godine svog mandata, ona je provela mjesec dana u SAD-u, a nije došla ni do portira Bijele kuće. Tu nešto nije u redu', konstatira Puhovski.

'Jedini način da dobije drugi mandat'

Inače, njezino etiketiranje kritičara kao nedomoljuba njega je podsjetilo na staru uzrečicu da se povijest voli ponoviti; prvo kao tragedija, a onda kao farsa. 'Ono što je bila tragedija za medije u vrijeme Tuđmana, kad je on mogao kontrolirati medijski prostor, sad se ponavlja kao farsa u varijanti gospođe Grabar Kitarović', definira analitičar.

Između ostalog, njezin je problem u tome što otkad je izabrana, uz svoj čuveni usklik 'Svi ste vi moji', nije shvatila to da je izabrana najmanjom mogućom većinom. Puhovski podsjeća da je austrijski predsjednik, izabran s malo većom većinom od njezine, prvo rekao da je njegova zadaća pridobiti drugu polovinu. Međutim, hrvatska predsjednica to ne čini. Umjesto toga, svojim riječima i djelima potpiruje emocije kako onih čiji izbor na čelu države ona nije tako i onih discipliniranijih birača koji je podržavaju.

'To je jedini način da dobije drugi mandat. Bernardić Plenković su preblizu, pa je njezina šansa da bude ponovno izabrana jako slaba. Nema više Karamarka i Milanovića da se brinu za podjelu Hrvatske, sad je ostala ona', kaže Puhovski.

Tomić: Ženski diskurs odmaže predsjednici

Dr. sc. Diana Tomić, viša asistentica na Odsjeku za fonetiku Filozofskog fakulteta i docentica na Kineziološkom fakultetu koja se bavi govorništvom i komunikacijskim vještinama, kaže da je svrha intervjua velikim dijelom bila ta da se javnosti ponude odgovori i prekinu spekulacije oko predsjedničina puta u SAD.

'Međutim, odgovornost je ne samo Dujmovićeva već i njezina jer je na taj način mogla obnoviti svoj etos i prekinuti kolanje priča. Ovako je samo dala dodatne primjere i hranu tim pričama kad je dala općenite odgovore poput 'dvadesetak razgovora', naglašavanjem, po mom mišljenju potpuno nepotrebnim, da nije letjela između američkih gradova već putovala preko dvadeset sati cestovnim prometom. Ispričavanje i objašnjavanje nije potrebno i ono pripada ženskom diskursu te bih se usudila reći da joj više odmaže nego pomaže', navodi Tomić.

Dodaje da to potvrđuju i neverbalni znakovi, kada predsjednica nabraja fokuse razgovora vođenih u SAD-u, nabrajajući ih na prstima.

'Neprirodne geste, nevjerodostojna komunikacija'

'Njezine geste ne prate sadržaj verbalne poruke i to doprinosi komunikacijskoj nevjerodostojnosti. Znači, nabraja fokuse, a gesta nabrajanja se ponavlja, stalno je na drugom prstu, kao da je na samo neverbalnu zaboravila jer se strašno fokusira na ono što će reći. Gesta je neprirodna, neusklađena s verbalnom porukom i nelogična', dijagnosticira Tomić.

Po njezinom sudu, cijeli intervju obiluje općim mjestima, neodređenim frazama i općeprihvaćenim tezama, što se dijelom može pripisati samoj predsjedničkoj funkciji, ali trenutačno nimalo ne doprinosi komunikacijskoj uspješnosti predsjednice. Međutim, govoreći o situaciji u regiji i odnosima sa susjedima, dakle o vanjskopolitičkim temama koje su predsjedničini aduti još iz kampanje, ona napušta taj neodređeni, općeniti diskurs te je puno jasnija i konkretnija i naravno uvjerljivija.

'Predsjedničina govorna izvedba također je snažan neverbalni znak; lapsusi i nelogičnosti poput kriznih žarišta ili smetnji u svojem radu javljaju se češće dok odgovara na pitanja vezana uz svoje putovanje, a kasnije je puno fluentnija, opuštenija i uvjerljivija. Pokušaj da se prekinu priče za svaku je pohvalu i to je odlika uspješnih komunikatora; ipak, sama izvedba je mogla biti još uspješnija', zaključuje Tomić.

Borčić: Predsjednica jasno iskazuje svoje stavove

Profesorica političke komunikacije sa sveučilišta Vern Nikolina Borčić kaže da se, čitajući komentare vezane uz aktivnosti i politiku predsjednice, ne može oteti dojmu kako utjecaj na način komunikacije o njezinoj politici ima činjenica da je žena. Takvim se riječima, naime, 'rijetko opisuju političari, a nije da ne griješe'.

'Smatram da bi jučerašnji intervju dao jasniju i konkretniju sliku o tome što je predsjednica radila u Americi da je Tihomir Dujmović postavljao više jasnijih i konkretnijih pitanja. Kolinda Grabar Kitarović je jučer pokazala da jasno iskazuje svoje stavove. Zaključci su slijedili premise, izjave nisu obilovale lažnim argumentima, kao što je primjerice ad hominem (napad na osobnost), red herring (promjena teme) i druge', ocjenjuje Borčić.

'Pokazala je sigurnost usprkos kritici'

Po njezinom sudu, predsjednica je odgovorila na ono što ju se pitalo: ne bi otišla na božićni domjenak SNV-a ni da je bila u Zagrebu, prozvala je hrvatske diplomate u Beogradu zbog upita o zastavi, govoreći o premještanju Titove biste u Kumrovec dala je jasno stav o tome što misli o Josipu Brozu i o tom dijelu povijesti.

'Ti nam se stavovi mogu sviđati ili ne moraju, možemo ih kritizirati ili podupirati. Ovdje ni ne govorim o sadržaju njezine politike, nego o tome kako ju je komunicirala u jučerašnjem intervjuu. Sadržajno je bila jasna – u odgovorima na pitanja koja su joj postavljena. Pritom nije drugačiju poruku slala ni govorom tijela, pokazala je sigurnost usprkos kritici. Rekla bih, onavjeruje u to što govori i jasno to iskazuje, zauzima stav', uočila je profesorica Borčić.