UOČI POTPISIVANJA

Puhovski: SDP-u ne škodi što nema IDS, a i IDS-u je bolje da ide solo

08.09.2015 u 06:09

Bionic
Reading

Nakon četiri godine i koalicijskog sporazuma o Kukuriku koaliciji, SDP će danas s HNS-om, HSU-om, Hrvatskim laburistima, Autohtonom - hrvatskom seljačkom strankom i Zagorskom strankom potpisati novi koalicijski sporazum o zajedničkom izlasku na izbore. Ovaj put svoj potpis neće dati IDS, a sve je izglednije i da će ta stranka na izbore izaći samostalno

Dok su se s ostalim koalicijskim partnerima SDP-ovci relativno brzo dogovorili oko izlaska za izbore, pregovori s IDS-om trajali su mjesecima. Ta je stranka, koja vlada Istrom, svoje priključivanje koaliciji uvjetovala konkretnim programom i jasnim odgovorima o decentralizaciji. Uz to se spominjao i Istarski ipsilon, odnosno njegovo dovršenje što je, tvrdili su IDS-ovci, bilo obećano još Planom 21.

Bez toga u IDS-u nisu htjeli ni razmišljati o davanju potpisa, a SDP je, kako bi ih barem malo privukao, čak i ugovorio sastanak istarskog župana, IDS-ovog Valtera Flege te gradonačelnika Pule i predsjednika IDS-a Borisa Miletića s ministrom pomorstva, prometa i infrastrukture Sinišom Hajdaš-Dončićem te ministrom financija Borisom Lalovcem na kojem se raspravljalo o mogućoj gradnji nove dionice Istarskog ipsilona od Pazina do tunela Učka te njezina utjecaja na javni dug Hrvatske.

Iako su IDS-ovci nakon sastanka bili zadovoljni, ni nakon toga nisu obećali potpisati koalicijski sporazum, već su poručili da će odluku o koaliciji donijeti stranački savjet sredinom rujna.

U međuvremenu, za naklonost IDS-a pokušao se izboriti i Ivo Josipović koji je predsjedniku te stranke Miletiću poslao i svojevrsno pismo namjere. No, ni njemu IDS nije rekao ni da ni ne.

Koalicijski sporazum potpisuje se u Slobodnoj zoni Varaždin

Iz SDP-a je najavljeno da će sporazum u utorak u 14 sati, u Slobodnoj zoni Varaždin potpisati Zoran Milanović, predsjednik Socijaldemokratske partije Hrvatske Vesna Pusić, predsjednica Hrvatske narodne stranke - liberalni demokrati Silvano Hrelja, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Nansi Tireli, predsjednica Hrvatskih laburista - stranka rada Stanko Grčić, predsjednik Autohtone - hrvatske seljačke stranke Miljenko Jernejić, predsjednik Zagorske stranke. Potpisivanje koalicijskog sporazuma bit će prema najavi otvoreno za predstavnike medija, a potpisnici će na koncu dati izjave.


Stoga su sve glasnija šaputanja da će IDS na izbore samostalno, iako im je SDP ostavio otvorena vrata za naknadno priključenje koaliciji.

Odluči li IDS na izbore izaći samostalno, to mu neće biti prvi put da se odvojio od SDP-a. Iako je poslije izbora 2000. IDS sudjelovao u Račanovoj koalicijskoj vladi, nakon samo 15 mjeseci IDS, tada na čelu s Ivanom Jakovčićem, odlučio je otići iz koalicije. U koaliciju sa SDP-om u 8. izbornoj jedinici IDS se vratio 2003., no već za sljedeće izbore 2007. SDP i IDS odlučili su se na samostalni izlazak na izbore. IDS se pod okrilje lijeve koalicije vraća za parlamentarne izbore 2011. kao član Kukuriku koalicije, no ni posljednje četiri godine između IDS-a i SDP-a nije posve cvala ljubav. Već 2013. IDS je prijetio izlaskom iz koalicije, a dodatno je među dvjema strankama zakuhalo i na lokalnim izborima kada je SDP odlučio poduprijeti bivšeg IDS-ovca Damira Kajina.

Koliko će novoj SDP-ovoj koaliciji naštetiti što sutra pri sklapanju svojevrsnog predbračnog ugovora neće biti i IDS-a, priupitali smo i političkog analitičara Žarka Puhovskog.

'Objema velikim koalicijama odgovara da imaju neke druge liste koje bi ih podržale u parlamentu, a koje nisi dio koalicije. Odnosno, da postoje oni koji možda ne žele s Karamarkom i Milanovićem, ali bi možda bili spremni pridružiti se nekoj trećoj opciji koja bi mogla podržati jednog ili drugog. Ako pritom ta treća opcija ulazi u Sabor, onda im to odgovara, a ako ne ulazi, onda ih oštećuje jer se tada tih 2 ili 3 posto predaje drugoj strani', poručuje Puhovski.

IDS, smatra Puhovski, ovdje nije problem. 'U IDS-u imaju svoja mjesta u Istri i bit će otvoreni za suradnju, više s SDP-om nego nekim drugim. Osim toga, u IDS-u mogu dobiti više izađu li na izbore sami nego sa SDP-om. Pritom, to rade, ne da bi dobili zastupnika više, nego zbog trgovine', kaže Puhovski za tportal.

U SDP-u već danima ponavljaju da su vrata za IDS i dalje otvorena, a ponovio je to jučer i premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović, uvjeren da će s IDS-om surađivati poslije izbora i ako ta stranka na izbore izađe samostalno. No, postoji li šansa da se IDS naknadno, ali ipak prije izbora, priključi novoj koaliciji, priupitali smo Puhovskog.

'Čini mi se da je svejedno kad potpišu, ako postoji dogovor da ih podrže u Saboru. Po meni, nije loše da idu sami na izbore jer dobivaju svoje zastupnike, ovako ili onako. U stvaranju nove koalicije bila je više stvar okrupnjavanja, a IDS izvan Istre ništa ne nosi i ne utječe na ishod izbora', smatra Puhovski.