ODJECI RAZGOVORA S BIDENOM

Puhovski: Blokada Srbije pokušaj je iskazivanja domoljublja vladajućih

14.12.2016 u 14:55

Bionic
Reading

Nakon što je hrvatski premijer Andrej Plenković jučer komentirao press konferenciju svojeg srbijanskog kolege Aleksandra Vučića, u kojoj se obrušio na Hrvatsku zbog blokade jednog od poglavlja u pregovorima s EU-om, osvrnuo se i na svoj razgovor s američkim potpredsjednikom Joeom Bidenom o hrvatskoj blokadi pristupa Srbije Europskoj uniji, pri čemu su diplomati akreditirani u Zagrebu ocijenili kako su očekivali da će Hrvatska biti kooperativnija i pokazati dobru volju za srbijansko otvaranje poglavlja 26. Politički analitičar Žarko Puhovski smatra da Plenkovićev razgovor s Bidenom neće naštetiti odnosima Hrvatske i SAD-a, kao ni samoj Hrvatskoj, osobito stoga što je američki potpredsjednik predstavnik američke administracije na odlasku te je potez blokade usmjeren prema Beogradu jedan od pokazatelja pravca domoljublja sadašnje hrvatske vlade

Podsjetimo, Plenković je jučer izjavio kako smatra da je Srbija na putu ispunjenja određenih poglavlja za koja je Hrvatska dala suglasnost da se otvore, dok je glede pitanja poglavlja o kulturi i obrazovanju Hrvatska zadržala rezerve zbog određenih aspekata o obrazovanju manjina i školskim udžbenicima.

Govoreći o blokadi pregovora, Plenković je potvrdio da je razgovarao s američkim potpredsjednikom Joeom Bidenom o širem kontekstu pitanja situacije na jugoistoku Europe, ali i da je o blokadi bilo razgovora tek načelno te je bilo riječi o procesu pristupnih pregovora i kako da u tom cijelom kontekstu Hrvatska bude od pomoći susjedima.

Razgovor Bidena i Plenkovića izazvao je veliku pozornost i među dijelom stranih diplomata akreditiranih u Zagrebu, koji su očekivali da će Hrvatska biti kooperativnija i pokazati dobru volju za otvaranje poglavlja 26. te da je odluka hrvatske strane na tragu bivše administracije.

Na ishitrene odluke bivše vlade u razgovoru za tportal podsjetio je i politički analitičar Žarko Puhovski, osobito onu kada se bivši premijer Zoran Milanović u rujnu prošle godine u jeku najvećeg intenziteta dolaska migranata, obrušio na Vučića i naredio blokadu hrvatsko-srbijanske granice, jer kako je tom prilikom kazao, Srbija ne želi surađivati oko distribucije migranata te je blokada uvedena kao reakcija na dogovor Budimpešte i Beograda, a pritom nije bila diskriminacijska.

Pored toga, Puhovski je podsjetio da je američka administracija slično reagirala i prilikom slovenske blokade Hrvatske, koja je uvelike otklonjena kad je Washington upozorio slovenske političare na to da je vrijeme da se nađe rješenje za granični spor.

Puhovski smatra da je hrvatsko blokiranje poglavlja 26 Beogradu zapravo potez vladajućih da iskažu svoje domoljublje, zapitavši se pritom zašto ta blokada nije stigla i ranije.

Upitan, pak, može li Bidenov poziv Plenkoviću naštetiti Hrvatskoj i njezinim odnosima sa Sjedinjenim Državama, Puhovski je ocijenio kako telefonski razgovor američkog potpredsjednika nikako ne može narušiti odnose, budući da je Biden predstavnik američke administracije na odlasku te će se novo američko čelništvo sasvim sigurno više usredotočiti na druge probleme, što je uostalom i najavio nadolazeći predsjednik Donald Trump

'Ne treba strahovati za američko-hrvatske odnose i njihovo narušavanje jer je SAD prvorazredna svjetska sila, dok je Hrvatska tek trećerazredna sila. Hrvatska se u odnosu na Srbiju i njezine pregovore s Bruxellesom postavila kao članica Europske unije, iako ni Zagreb ni Beograd nisu u stanju realnosti. Hrvatska je prvi put institucijski nadmoćnija u odnosu na Srbiju i pritom koristi pravo blokade, upravo onako kako je Ljubljana minirala hrvatske pregovore s Bruxellesom. Pritom ne vjerujem da će nova američka administracija iskazivati odveć interesa za uplitanje u ovom sporu', zaključio je Puhovski.