UŽAS U SAD-U

Pucnjava u Fort Hoodu: Četiri mrtva, 16 ranjenih!

03.04.2014 u 07:50

Bionic
Reading

Američki vojnik s psihičkim problemima ubio je troje kolega, a ranio 16 osoba u teksaškoj vojnoj bazi Fort Hood. Potom je izvšio samoubojstvo, izvijestio je zapovjednik Mark Milley. Tri ranjene osobe u kritičnom su stanju

Prema riječima general pukovnika Milleyja, napadač je preminuo od ozljeda koje si je sam zadao. U napadu je koristio 45-kalibarski pištolj koji je kupljen nedavno u lokalnoj trgovini. Vojnik je ušao u dvije zgrade u bazi i nasumično otvorio vatru, a kad ga je sustigla pripadnica vojne policije istim si je pištoljem oduzeo život.

Po prvim rezultatima istrage, možda je u pitanju bila nekakva svađa', rekao je Milley.

Svi ubijeni i ranjeni u napadu su vojno osoblje. Napadač je pucao u zgradi u kojoj je smještena sanitetska brigada i objektu u kojem je smještena administracija prometne postrojbe.

Vatreno oružje, uz izuzetak vojne policije i osiguranja, zabranjeno je u vojnim bazama.

Među ranjenima, devet ih je na odjelu intenzivne njege u dvije teksaške bolnice, a troje od njih ima ozljede opasne po život.

Napadač je sudjelovao u borbenim akcijama u Iraku 2011. godine, rekao je Milley, odbivši otkriti identitet vojnika prije nego se obavijesti obitelj. Američki mediji pišu da je riječ o 34-godišnjem Ivanu Lopezu.

Milley je rekao da je napadač imao zdravstvenih problema te problema s ponašanjem, ali i da nije poznat motiv zbog kojeg je počinio napad. Liječio se zbog depresije i anksioznosti.

Pucnjava u Fort Hoodu

Zapovjednik baze je na konferenciji za novinare izjavio i kako ne postoje indicije da je ovaj incident povezan s terorizmom.

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je kako mu se 'slama srce' zbog pucnjave u vojnoj bazi Fort Hood.

'Otkrit ćemo točno što se dogodilo. Slama nam se srce jer se ovakvo nešto moglo ponovno dogoditi', izjavio je Obama novinarima u Chicagu, gdje sudjeluje u prikupljanju donacija za Demokratsku stranku.

Baza Fort Hood bila je naime poprište pucnjave i 2009. godine, kada je bivši vojni psihijatar ubio 13 i ranio 32 osobe.

Obama je, uz ostalo, napomenuo i da su mnogi pripadnici vojnih snaga stacionirani u ovoj bazi više puta sudjelovali u akcijama u Iraku i Afganistanu.

'Kada su u svojoj matičnoj bazi moraju se osjećati sigurno. Ne znamo što se večeras dogodilo, ali očito je da je taj osjećaj sigurnosti ponovno narušen', rekao je Obama.

Pucnjava u Fort Hoodu treći je takav incident u američkim vojnim bazama unazad šest mjeseci. U rujnu prošle godine u bazi Navy Yard u Washingtonu napadač je ubio 12, a ranio četiri osobe, nakon čega je policija ubila njega, dok je prošlog mjeseca civil ubio mornara u mornaričkoj bazi Norfolk u saveznoj državi Virginiji.