UVLAČENJE AMERIKANCIMA

Pučani miniraju obraćanje Snowdena EP-u

12.12.2013 u 11:43

Bionic
Reading

Europska pučka stranka (EPP), najveća politička skupina zastupnika Europskog parlamenta, pokušava osujetiti obraćanje američkog zviždača Edwarda Snowdena Odboru za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove EP-a, planirano za 18. prosinca, javlja Spiegel Online

Na sastanku Odbora EP-a planirano je prikazivanje snimke sa Snowdenovim odgovorima na pitanja europarlamentaraca. Od izravnog prijenosa odustalo se zbog straha da bi se obraćanjem uživo mogao otkriti položaj bivšeg američkog obavještajca.

No sada je čak i prikazivanje snimke dovedeno u pitanje, jer konzervativci inzistiraju da čelnici europarlamenta u četvrtak glasaju o Snowdenovom obraćanju.

‘Ne podržavamo ovakav format video poruke jer ne postoji način da se povede rasprava niti da se postavljaju pitanja’, rekao je njemački europarlamentarac Axel Voss iz redova EPP-a za Spiegel Online.

Snowdenovo obraćanje, smatraju konzervativci, moglo bi imati negativan učinak na pregovore o slobodnoj trgovini između EU-a i SAD-a.

Voss ističe da se pitanje negativnog učinka na pregovore ne može ignorirati samo zato što ‘pojedini europarlamentarci’ žele na takav način komunicirati sa Snowdenom. Dodao je da se većina pitanja za Snowdena uopće ne odnosi na srž istrage o obavještajnom nadzoru NSA-e.