'PROJEKT VELEBIT' I 'HRVATSKA PRAVOSLAVNA CRKVA'

Psovke i tjeranje u četnički brlog usred Zagreba pri 'blagoslovu' vode

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 12.01.2017 10:04
  • Objavljeno 06.01.2017 u 14:12
HPC

HPC

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Hrvatska pravoslavna crkva i udruga 'Projekt Velebit' organizirali su u petak na zagrebačkom Cvjetnome trgu javni obred 'posvećivanja vode povodom blagdana Bogojavljanja' što je bio i prvi javni obred te crkve, koja u Hrvatskoj nije registrirana kao vjerska zajednica, u Zagrebu nakon 72 godine, a sam događaj obilježila je i psovka jednoga od organizatora, bivšeg novinara Z1 Marka Juriča

Posvećivanje vode je pred oko 40-ak okupljenih predvodio arhiepiskop hrvatski i cijele Hrvatske pravoslavne crkve Aleksandar, koji je nakon molitve i posvećenja rekao da je Hrvatska pravoslavna crkva 'oduvijek postojala, postoji i postojat će u Hrvatskoj'. 'Hrvatska pravoslavna crkva uvijek je tražila okupljanje hrvatskog naroda, nikakvo razdvajanje'.

Blagoslov vode održan je na Cvjetnome trgu ispred Saborne crkve Preobraženja Gospodnjeg, katedrale Srpske Pravoslavne Crkve, a među 40-ak okupljenih viđeni su i bivši ministar branitelja Mijo Crnoja, Zorica Gregurić iz Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskoga rata i više branitelja poznatih iz prosvjeda u Savskoj ispred Ministarstva branitelja, te povjesničar Josip Pečarić


Sam blagoslov vode najavio je u ime 'Projekta Velebit' nekadašnji novinar televizije Z1 Marko Jurič, kazavši kako je riječ o molitvi u duhu tradicije hrvatskog pravoslavlja koje su, dodao je, prije 72 godine komunistički kriminalci izbacili iz njihove kuće i u tu kuću uselili 'nekakve uljeze'.

'Sramota je za hrvatsku državu da je Hrvatska pravoslavna crkva beskućnik i da svoje liturgijske obrede mora održavati na ulici', rekao je te od hrvatske države zatražio da registrira Hrvatsku pravoslavnu crkvu i da joj nađe prostor za održavanje liturgijskih obreda. Naveo je i da se na posljednjem popisu stanovništva 16.700 osoba izjasnilo kao Hrvati pravoslavne vjeroispovijesti te upitao zašto ih se Hrvatska srami.

'Možda zato što oni ne pjevaju četničke pjesme. Možda zato što u Hrvatskoj pravoslavnoj crkvi nisu dobrodošle političke barabe, predstavnici šefa srpske vlade koji dođu usred Zagreba prijetiti Hrvatskoj i hrvatskom narodu. I to pred kompletnim hrvatskim državnim vrhom koji nije smogao hrabrosti da toj političkoj barabi kaže - gubi se tamo u svoj četnički brlog odakle si i došao', rekao je Jurič uz pljesak okupljenih, osvrćući se na jučerašnji govor Vladimira Božovića kao izaslanika srbijanskog premijera Aleksandra Vučića na božićnom prijemu Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu.


Ustvrdio je i da Hrvatska jest država, ali nije suverena što se, naglasio je, mora promijeniti. 'Moramo stvoriti novog hrvatskog čovjeka, koji će biti slobodan i neće biti zaražen genom podaništva', poručio je te dodao da je cilj Projekta Velebit 'reći dosta podaništvu, saginjanju, klanjanju i toga da se stalno nekome moramo objašnjavati ili pravdati jesmo li ustaše', a takvima je uputio psovku. 'Nećemo se više povlačiti! I zadnja poruka je – krećemo u napad!', zaključio je svoje obraćanje Jurič.

Ideja Hrvatske pravoslavne crkve datira iz 19 stoljeća, a osnovana je 1942. godine u vrijeme NDH te ukinuta 1945. godine kada su ubijeni njezini svećenici, zajedno s poglavarom, mitropolitom Germogenom.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!