BEBA SE BORI ZA ŽIVOT

Psihički bolesnik tereti se za pokušaj ubojstva

19.04.2009 u 09:32

Bionic
Reading

Duševno oboljeli muškarac na splitskom kupalištu Bene u subotu oko 12.40 sati iz dječjih kolica, koje je gurala majka, nasilno je uzeo djevojčicu u dobi od samo dva mjeseca i njezinim sićušnim tijelom svom snagom udario o pod!

Dvomjesečnoj bebi, koju je jučer duševni bolesnik oteo iz kolica i bacio o tlo na Benama, liječnici splitskog Kliničkog biolničkog centra, još se bore za život. Njezine su ozljede još opasne po život

Napadač je, kako je policija priopćila na jutrošnjoj konferenciji za novinare, jučer priveden na kriminalističku obradu u 1. policijsku postaju, a danas bi tijekom dana trebaoi izaći pred istražnog suca. Kako je rečeno, tereti ga se za pokušaj ubojstva.

Prema policijskoj verziji, prvu dojavu o divljanju muške osobe na Benama dobili su u 12.30 sati, da bi desetak minuta poslije patrola stigla na Marjan, a u međuvremenu je napao bebu i njezinu pratnju.

U napadu ga je pokušavao zasustaviti bebin ujak, ali se tek u svom divljačkom pohodu smirio kada je vidio policajce.

U bijegu je skočio u more, da bi tek na nagovor policije izišao van. Divljanje je nastavio i po izlasku iz mora tako da se prsima bacao na stijene i udarao kamenjem po tijelu.

Na koncu su policajci morali upotrijebiti sredstva prislile da bi ga smirili, točnije vezali.

Uskoro opširnije...

Beba kritično

Od posljedica udarca beba je zadobila teške tjelesne ozljede opasne za život, među ostalim i hematom na glavi. Liječnici se za njezin život bore na Dječjem odjelu Jedinice za intenzivno liječenje Kliničkoga bolničkog centra Split. Ima višestruke i teške ozljede mozga, prenosi Slobodna Dalmacija.

Muškarac koji je učinio to zlodjelo evidentirani je psihički bolesnik koji je jako dobro poznat policiji jer je morala više puta intervenirati pri njegovu privođenju na Kliniku za psihijatriju splitske bolnice zbog agresivnosti.

U subotu je došao na Bene, gdje se po lijepom vremenu bezbrižno šetalo mnoštvo Splićana svih uzrasta, iznad uvale Lubinski porat prišao je obitelji koja je gurala kolica s djetetom, bez razloga je u bijesu svom snagom odgurnuo djetetovu majku, njezina brata te nećaka tako da su pali na pod i uzeo dijete. Očevici događaja ispričali su da je, nakon što je dijete bacio na pod, muškarac nastavio udarati ga i kako je čak htio skočiti na njega.

Bilo je stravično - ispričali su. Napadač je pokušao pobjeći. Očevici su odmah pozvali policiju i Hitnu pomoć. Beba je s Hitnoga kirurškog odjela prebačena na dječji JIL. Na taj odjel došla je i cijela rodbina. Majka je bila blijeda, nosili su je ispod ruku. Još joj je više pozlilo, pa ju je medicinsko osoblje smjestilo u sobu. Njoj i njezinu nešto starijem suprugu to je, navodno, prvo dijete.

Napadač je po tko zna koji put odveden na psihijatriju, samo četiri kata ispod sobe u kojoj se beba bori za život. S obzirom na to da se radi o psihički oboljeloj osobi, kazala je glasnogovornica splitske policije Marina Kraljević-Gudelj, policija će sve daljnje radnje poduzimati koordinirano s mjerodavnim Državnim odvjetništvom.

Goran Dodig, predstojnik Klinike za psihijatriju splitske bolnice, nije ništa želio kazati, uz obrazloženje da je to sudska priča o kojoj ne smije govoriti te da je tek došao sa službenog puta.

Kako prenosi Javno.com, teške ozljede dvomjesečnoj bebi nanio je 32- godišnji Splićanin A. H. Kako navodi taj portal, riječ je o muškarcu koji boluje od jake psihoze, navodno je i ovisnik, ove godine nije bio hospitaliziran, dok je 9.listopada prošle godine bio zaprimljen na Odjel psihijatrije splitske bolnice, a nakon kraćeg vremena prebačen je u Psihijatrijsku bolnicu na Ugljanu.

Građani na Benama s pravom su se upitali koliko psihičkih bolesnika koji su uistinu opasni uopće hoda slobodno i što sustav može preventivno učiniti da zaštiti građane. Među sugovornicama bile su splitske umirovljenice koje se svaki dan šeću Marjanom.