RAVNATELJI FORSIRAJU DOGMU

Prvog dana škole molili 'Oče naš'

11.09.2009 u 08:18

Bionic
Reading

'Otpusti nam, Gospodine, duge naše, kako i mi otpuštamo dužnicima našim', odzvanjali su iz nekih splitskih osmoljetki glasovi prvašića prvog školskog dana. Kao dio prigodne svečanosti, a u povodu početka školske godine, nakon himne i pozdravnih riječi ravnatelja malenima se obratio katolički svećenik s kojim su izmolili 'Oče naš'. Takvo sakralno uvođenje u školu nije dočekano s oduševljenjem kod svih roditelja, izvijestio je Jutarnji list

'Vjeri je mjesto u crkvi, a matematici i hrvatskom u školama', požalili su se neki roditelji. Nedopustivo je da se u školi, i to već pri prvom susretu, recitira 'Oče naš'.

Za ovo prožimanje religije i odgoja, prema riječima don Ivana Čubelića, generalnog vikara Splitsko-makarske nadbiskupije, Crkva nije odgovorna.

'Ne znam o tome baš ništa. Nitko s nama takvo što nije dogovarao. Tko to organizira, nije mi poznato', ogradio se don Čubelić.

No ono u čemu roditelji vide problem ne vide ravnatelji koji su, čini se, samoinicijativno pozvali svećenike pripadajućih župa na svečanost za prvašiće.

'Od osnutka Hrvatske, svake godine prvašićima se svira himna, kao što svake godine dolazi svećenik u školu. Dopuštam mogućnost da je to nekim roditeljima zasmetalo, ali to nije ni zla namjera ni provokacija, jednostavno, takva je praksa', rekao je Zdravko Delaš, ravnatelj Osnovne škole Split 3.

Sličan odgovor, kako je pozvati svećenika na školsku priredbu već dugogodišnji običaj, stigao je i iz Uprave OŠ Blatine, u kojoj u tome ne vide ništa sporno.

Suprotan stav ima svećenik i sociolog don Ivan Grubišić, koji procjenjuje da će se sve više roditelja protiviti tome da im se djeca indoktriniraju. 'To je pitanje slobode. No ako je vjeronauk ušao u škole, onda ulazi i molitva, premda sam ja protiv toga da vjeronauk bude u školi', rekao je don Ivan Grubišić, koji smatra da je vjeri mjesto u crkvi.