PRVO MURGANIĆ, PA AGROKOR

Jandroković dnevnim redom razbjesnio Petrova: Ovo je manipulacija!

31.10.2017 u 13:42

Bionic
Reading

Predsjedništvo Sabora utvrdilo je dnevni red za sljedeću sjednicu, koja će započeti iduću srijedu. Nakon aktualnog prijepodneva među prvim točkama naći će se prijedlog opoziva ministrice obitelji i demografije Nade Murganić, što je inicirao GLAS

Zastupnici koji su na kratkom godišnjem odmoru zbog blagdana Svih svetih ponovno će se okupiti sljedeću srijedu. Prvo će na dnevnom redu biti aktualno prijepodne, na kojem zastupnici postavljaju pitanja premijeru i ministrima.

'Nakon toga će na dnevnom redu biti izvješće premijera o sastancima Europskog vijeća, a onda i zahtjev za opozivom ministrice Murganić', potvrdio je novinarima nakon sjednice Predsjedništva šef Sabora Gordan Jandroković.

Drugim riječima, rasprava o opozivu ministrice Murganić mogla bi krenuti tek u kasnim popodnevnim ili večernjim satima.

Na dnevnom redu bit će i izmjena odluke o osnivanju istražnog povjerenstva, što je predložio Mostov Nikola Grmoja. On je tražio da se izabere potpredsjednik povjerenstva te da se iz rada tog tijela izbace financijska izvješća, točka koja bi se mogla poklapati s istragom DORH-a.

Kako je pojasnio Jandroković, ta se točka nalazi tek oko dvadesetog mjesta. Na to je odmah reagirao predsjednik Mosta Božo Petrov.

'Nasmijao sam se i jučer, kada je predsjednik Vlade rekao za Most da smo lopovi - to je kao iz crtića, kada lopov viče: 'Drž'te lopova!' Mislim da se na dnevnom redu vide sve manipulacije koje se koriste i kako se Poslovnik Sabora može iskoristiti da bi se onemogućile neke bitne točke. Izmjena odluke o istražnom povjerenstvu je iznimno važna jer se na taj način izbjegava mogućnost da se povjerenstvo ugasi. Potrebno je rasvijetliti sve činjenice, a to očito ne ide na ruku onima koji su dosad krojili vlast, a ti su i u SDP-u i u HDZ-u. Most nije postojao kada se Agrokor stvarao i razvijao, ali bili su HDZ i SDP i zato se sada opstruira rad povjerenstva', rekao je Petrov.

Odgovorio mu je i SDP-ov Gordan Maras, podsjećajući da je SDP bio taj koji je inicirao osnivanje istražnog povjerenstva.

'Mislim da će premijer Plenković, bez obzira na njegov negativan stav prema opoziciji i omalovažavanju građana, ipak morati doći u Sabor', rekao je Maras.

Što se tiče zahtjeva za opozivom Vlade, koji bi u četvrtak SDP trebao poslati u proceduru, Jandroković je kazao da će on biti uvršten u dnevni red i raspravljen sukladno poslovničkim odredbama. 'Bit će sve u skladu s rokovima - ne može inicijativa biti u raspravi sedam dana nakon što je predana, i ne kasnije od 30 dana', rekao je Jandroković.

Što se tiče primjedbi nekih udruga na to što je zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov u Saboru držala raspravu na srpskom jeziku, Jandroković je kazao da je od saborskih službi zatražio tumačenje smiju li manjine govoriti na svom jeziku.

O odnosu predsjednice Grabar Kitarović i premijera Plenkovića

Petrov se na pitanje novinara osvrnuo i na odnose predsjednice i premijera. Naime Kolinda Grabar Kitarović je jasno rekla da podržava daljnji rad istražnog povjerenstva.

'Iskreno mislim da je to samo pozicioniranje za buduću predizbornu kampanju', kazao je Petrov.

'To su kolege još iz Sanaderova vremena, iz Ministarstva vanjskih poslova. Zajedno su radili i vjerojatno imaju i dobrih i lijepih uspomena, a ovo njihovo toplo-hladno služi samo tome da skrene pozornost s pravih problema, a to su Agrokor i Ina', dodao je pak Maras.

O otkupu dionica Ine

Najavu MOL-a da je spreman prodati dionice Ine i Vladine poteze komentirao je Petrov. Podsjetio je kako je Plenković još na Božić najavio otkup dionica Ine, no da se po tom pitanju ništa nije napravilo. 'To se ispostavilo kao lijepo obećanje za božićne praznike. Neozbiljno mi je razgovarati o tome kakav bi trebao utjecaj ruskog Rosnjefta dok Vlada nije napravila strategiju o Ini. Kad to naprave, onda možemo razgovarati o potencijalnim investitorima', rekao je Petrov.

Pozvao je Vladu da se konačno iznese strategija otkupa dionica Ine. 'Očito je da Vlada ne radi ništa. Išlo se s najavom i mi smo u Mostu podržali otkup dionica Ine. No njima je očito, kad se sada odvrti, bilo u interesu jedino prodati 25 posto HEP-a. Sve državne tvrtke koje upravljaju bitnim nacionalnim interesima trebaju biti u državnom vlasništvu, no nekim čudom sve hrvatske vlade dosad prodaju zlatne koke, a zadržavaju one koje ne bi trebale biti u državnom vlasništvu. Valjda da mogu uhljebiti sve više ljudi', rekao je Petrov.