zračna povezanost

[FOTO] Prvim letom Delta Airwaysa u Dubrovnik stiglo 225 putnika iz New Yorka: 'To su komotni avioni, dobili smo puno pohvala od američkih kolega'

03.07.2021 u 13:40

Bionic
Reading

Prvi avion američke kompanije Delta Air Lines iz New Yorka sletio je u Zračnu luku Dubrovnik s 225 putnika. Dubrovnik sada ima dvije linije iz New Yorka osam puta tjedno s kojima može stići oko 1600 putnika

S Delta Air Linesom u Dubrovnik je iz New Yorka danas došlo 225 putnika, a jučer s Unitedom 214.

'U svakom slučaju jako puno znači da smo ponovno povezani sa Sjedinjenim Američkim Državama. Kompanija Delta Air Lines je ustvari nasljednik Pan Americana koji je 1991. prestao operirati prema Dubrovniku. 2019. uveli liniju American Airlinesa prema Philadelphiji, a sada imamo dvije linije iz New Yorka osam puta tjedno.', rekao je za Dubrovački vjesnik Frano Luetić, direktor Zračne luke Dubrovnik.

Kaže da im to 'puno znači' jer se još uvijek nije otvorilo britansko tržište.

'Vjerojatno će američko tržište, ovo naše, dubrovačko područje na neki način 'izvući' tako da ćemo i mi doći na nekakve brojke koje su 'normalne'. Neće biti kao 2019., ali će biti veliko povećanje. Vidjeli smo da je u lipnju zabilježeno povećanje, prema podacima Turističke zajednice i prema podacima Zračne luke, u odnosu na lani veliko.', dodao je Luetić napominjući kako je sretan što se Zračna luka obnovila te su u mogućnosti primati ovakve zrakoplove.

Dubrovačka zračna luka ima najdužu stazu u državi, a terminali su u potpunosti obnovljeni.

'Dobili smo puno pohvala američkih kolega', ističe Luetić napominjući kako je riječ o ogromnim kompanijama.

  • +7
U Dubrovnik sletio prvi let Delta Airlinesa iz SAD-a Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

'Konfiguracija zrakoplova nije tako uska da se ljudi gužvaju k'o sardine, nego je ipak komotnije s obzirom da je osam sati let iz New Yorka ili devet sati iz Dubrovnika do New Yorka. Bitno je da putnici imaju komfor dok lete. Ne znači da će Amerikanci dolaziti samo letovima 'Delte' i 'Uniteda', mi smo i do sada imali veliki broj Amerikanaca, bili su među najbrojnijim gostima koji su dolazili u Dubrovnik, a dolazili su preko velikih zračnih luka kao što su Frankfurt, Beč, Rim, Pariz, London tako da mi je teško reći koliko će Amerikanaca biti u Dubrovniku. S ovih osam letova tjedno, oko 1600 Amerikanaca može doći, a pitanje je koliko će ih još doći drugim putevima', kazao je Luetić.

Dubrovačka Zračna luka trenutno je povezana s oko 40 odredišta, a nadaju se kako će od početka kolovoza biti 50 i više. 

'Što se tiče zrakoplovnih kompanija, riječ je o 40-ak kompanija koje slijeću u Zračnu luku. Tu ne smijemo isključiti poslovno zrakoplovstvo. Tu smo definitivno prvi u zemlji, ali i na cijelom Jadranu, ne samo na hrvatskom dijelu', istaknuo je. 

Uz pomoć projekta Europske unije u dubravačkoj zračnoj luci izgradili su velik broj parkirnih mjesta pa imaju mogućnost parkiranja zrakoplova što ostale zračne luke nemaju. 

'Imamo veliki broj zrakoplova koji ovdje dugo, dugo stoje i parkiraju', otkrio je Luetić.

Prema Hrvatskoj će prometovati zrakoplovi tipa Boeing 767-300 s 226 sjedećih mjesta, a prema programu leta u Dubrovnik će slijetati kroz srpanj, kolovoz i rujan, i to srijedom, petkom, subotom i nedjeljom.

Delta Air Lines jedna je od najvećih svjetskih zrakoplovnih kompanija sa sjedištem u Atlanti. Prije pandemije godišnje su prevozili oko 200 milijuna putnika na više od 300 destinacija u 50 zemalja. Delta Air Lines je također vodeći transatlantski avioprijevoznik s mrežom u 33 grada u 19 europskih zemalja, a sada prvi put stiže i u Hrvatsku.