POVIJESNA ODLUKA ST. PETERBURGA

Prvi zakoniti Gay Pride u Rusiji

05.07.2012 u 14:12

Bionic
Reading

Vlasti Sankt Peterburga, često nazivanog kulturnom prijestolnicom i 'najeuropskijim' gradom Rusije, jučer su donijele odluku koja se smatra povijesnom za pravnu borbu homoseksualaca u toj zemlji. Po prvi put na teritoriju Rusije dozvoljen je skup LGBT Pride; vlasti i aktivisti našli su kompromisno rješenje

Skup bi se trebao održati u subotu u Poljustrovskom parku na sjeveroistoku drugog po veličini ruskog i jednog od najvećih europskih gradova, smještenog nedaleko od granice s Finskom. Portal Gay Russia objavio je da su peterburški gradski oci i ovog puta odbili izdati dozvolu za skup na nekom od centralnih gradskih trgova, ali su LGBT zajednici navodno ponudili Poljustrovski park uz dozvolu za skup veličine do tisuću ljudi. Aktivisti su pristali, što bi trebalo značiti da će njihovu sigurnost u subotu štititi policija.

Ranije su slični skupovi homoseksualne tematike bili redovito zabranjivani, a pokušaji uličnog neposluha redovito su rezultirali nasiljem (policijskim, civilnim, od strane raznih nacionalističko-pravoslavnih družina) i uhićenjima aktivista.

Homoseksualnost je u Rusiji bila protuzakonita sve do 1993. godine, a do 1999. godine tretirana je kao psihijatrijski poremećaj. U Moskvi se homofobijom posebno isticao bivši gradonačelnik Jurij Lužkov koji je godinama otvoreno vrijeđao homoseksualce, nazivao ih sotonistima i redovito slao policiju na njihove aktiviste.