BRITANCIMA SE POSREĆILO NA PLITVICAMA

Prvi put u Hrvatskoj i odmah ih zaskočio ministar i nagradio

02.09.2015 u 16:24

  • +3

Ministar Zmajlović nagradio milijunte posjetitelje Plitvičkih jezera

Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Prša

Bionic
Reading

Danas je NP Plitvička jezera ostvario milijunti posjet, i to 18 dana ranije nego lani. Ministar zaštite okoliša Mihale Zmajlović i ravnateljica JU NP Plitvička jezera Natalija Božičević dočekali su milijunte posjetitelje - Edwarda Glansforda (24) i Jamie Wilford (22), mlade turiste iz Yorkshirea iz Velike Britanije koji su prvi put u Hrvatskoj. Mladi je par nagrađen prigodnim poklonom, ulaznicama za nacionalne parkove Hrvatske

Ravnateljica Nacionalnog parka Plitvička jezera Natalija Božićević kazala je da su u kolovozu ugostili najviše Talijana, a potom Japanaca i Korejaca. Dodala je kako im trenutačno najveća preokupacija uređenje infrastrukture u Nacionalnom parku kako bi posjet gostiju bio što ugodniji i sigurniji.

Ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović iskazao je zadovoljstvo brojem posjetitelja pogotovo što je milijunti posjetitelj zabilježen skoro pa 20 dana ranije nego prošle godine.

'Šesnaest je posto više posjetitelja nego 2014. što ustvari čini rekordne brojke. Ono što je važno, ovaj park kao i svi ostali parkovi u Hrvatskoj značajno doprinose razvoju Hrvatske, otvaranju novi radnih mjesta, no da bismo to činili na održivi razvoj, da ne štetimo prirodi, moramo ulagati u infrastrukturu. Stoga smo u prethodne dvije i ove godine uložili preko 400 milijuna kuna u infrastrukturu parkova kako bi što veći broj posjetitelja mogao uživati u našim prirodnim ljepotama. Hrvatsku turisti odabiru kao destinaciju, između ostalog, zbog prirodnih ljepota što nam sugerira u kojem smjeru treba ići dalje. Zato ćemo povlačiti novac iz EU fondova kako bismo se razvijali u tom smjeru. Samo u ovom parku izravno je zaposleno preko 1.000 ljudi, a broj indirektnih radnih mjesta zahvaljujući parku veći je za sedam do deset puta, jer cijela ova regija gravitira i na neki način živi od Plitvičkih jezera i u tome je također njegova važnost', kazao je ministar Zmajlović.

Ministar Zmajlović dodao je da se prostornim planom NP Plitvička jezera rješavaju problemi iz prošlosti. Plan je nakon 10 godina konačno usvojio Hrvatski sabor, a njime su, između ostalog, predviđeni novi ulazi u park, nove staze, nove šetnice. Prostorno planiranje je, istaknuo je, jedini pravi način na koji se može upravljati posjetiteljima i rasteretiti same slapove i jezera koje svi žele vidjeti. U tijeku je i izrada tehničke dokumentacije i priprema se kompletna studija na koji način podići kategorizaciju, poboljšati kvalitetu i standarde kako bi i turistima mogli više naplatiti za ono u čemu ovdje uživaju, a time će se i ljudi koji ovdje žive povećati prihodi.

Na pitanje da li je točno da se u Nacionalnim parkovima i Parkovima prirode zapošljavaju samo kadrovi iz SDP-a, ministar Zmajlović je odbio komentirati dodavši tek da je to netočno jer su poznate procedure, a i natječaji su transparentni.

Tijekom današnjeg boravka na Plitvičkim jezerima ministar Zmajlović desetorici radnika Nacionalnog parka uručio je nove iskaznice čuvara prirode, a zbog predanog rada, Katicu Poljak nagradio je brojem iskaznice '007', za kojom je bila jako velika potražnja.

Tijekom 2014., Nacionalni park Plitvička jezera obišlo je 1.184.449 posjetitelja, a milijunti posjetitelj dočekan je 20. rujna. U prvih sedam ovogodišnjih mjeseci u parku je bilo gotovo 700 tisuća posjetitelja što je 16 posto više nego u istom razdoblju lani.