'SVI JEDNAKI - SVI RAZLIČITI'

Prvi Nacionalni odbor romske manjine u RH

28.05.2009 u 19:54

Bionic
Reading

Predstavnici većine romskih udruga danas su u Hotelu Dubrovnik izabrali članove za prvi Nacionalni odbor romske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, priopćeno je iz vladina ureda za odnose s javnošću

ZAGREB - Ovaj Odbor bira se na inicijativu Foruma Roma Vijeća Europe s ciljem da okupi romske udruge iz svih dijelova Hrvatske te da se omogući bolja koordinacija njihovog rada u interesu ostvarivanja prava romske nacionalne manjine i njihovog uključivanja u javni život. U Nacionalnom odboru zastupljeni su predstavnici romske nacionalne manjine iz svih županija u kojima Romi žive u značajnijem broju.

Za predsjednika Nacionalnog odbora izabran je Stevo Đurđević-Kum, a na funkciju potpredsjednika izabrani su Bajro Bajrić, Nadica Balog, Slađana Đurđević, Alija Mešić i Zvonko Kalanjoš. Članovima Odbora izabrani su Veli Huseini, Surija Mehmeti, Ibrahim Gušani, Stanoje Nikolić, Robert Radić, Selma Gušani, Josip Balog, Kristijan Balog te Đuro Horvat.

Sukladno preporuci Foruma Roma Vijeća Europe ovaj Nacionalni odbor pomoći će državnim tijelima u ostvarivanju mjera za integraciju romske nacionalne manjine, prije svega u praćenju ostvarivanja Nacionalnog programa za Rome i Akcijskog plana Desetljeća za uključivanje Roma 2005.-2015. te provoditi evaluaciju ovog Akcijskog plana.

Jedan od ciljeva Nacionalnog odbora je unaprjeđenje života romske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj te njihova integracija u hrvatsko društvo pod geslom "Svi jednaki-svi različiti", stoji na kraju priopćenja vlade.