HABIJAN ZA TOLERANCIJU, JAVNI INTERES...

Prvi HDZ-ovac Varaždina zagovara prava nacionalnih i seksualnih manjina

23.04.2016 u 07:04

Bionic
Reading

HDZ u gradu Varaždinu nije pobijedio od 90-ih godina jer je vodstvo stranke tijekom proteklog razdoblja nerijetko ispred interesa grada i građana stavilo partikularne i svoje osobne interese, ali tome je došao kraj i vjerujem da će to građani znati vrednovati već na lokalnim izborima iduće godine. Uvjeren je u to Damir Habijan koji je u srijedu izabran za predsjednika Gradskog odbora HDZ-a Varaždina, i to sa 117 glasova od 121 izaslanika, nakon čega je odmah najavio izgradnju novog varaždinskog HDZ-a, koji će, tvrdi, biti tolerantan, angažiran i usredotočen na javne interese, nešto što se dugo nije vidjelo ne samo u Varaždinu nego i šire

Ovaj 34-godišnji pravnik s diplomom zagrebačkog Pravnog fakulteta jedan je od suvlasnika uglednog varaždinskog odvjetničkog društva koji je, kaže, zamalo završio u – glumi. Naime, nakon redovne osnovne školu uz koju je usporedno završio i glazbenu osnovnu školu, upisao se u varaždinsku Gimnaziju u kojoj je bio aktivan u glumačkoj družini koja ga je zamalo odvela na akademiju. No prevagnulo je pravo.

'Koliko god ljudima možda na prvu pravo i gluma ne idu zajedno, ja se s time ne bih složio. Naime, kreativnost se zahtijeva i u jednom i u drugom pozivu jednako kao i nastup pred publikom odnosno mogućnost da svoje argumente prezentiraš na način koji će biti uvjerljivi publici. Odvjetničko društvo u kojem radim, specijalizirano je za trgovačko pravo. Naravno da sam kao vježbenik u početku prošao i kroz druge grane prava, ali trgovačko pravo predmet je mog interesa', objašnjava novi predsjednik varaždinskog HDZ-a.

Upravo zbog poslovne karijere naglašava da mu politika nije smisao života već svojevrstan alat da se život promijeni, i to nabolje.

Ne smatram se profesionalnim političarom, odnosno imam svoj posao i on me u potpunosti ispunjava. Želio bih svojim angažmanom preokrenuti negativne trendove u sredini u kojoj živim i zato sam u politiku formalno ušao 2007., kada sam diplomirao i učlanio se u HDZ. Osoba sam koja vjeruje da se stvari odnosno problemi mogu rješavati samo kroz uspostavljen sustav, a politika je neminovno takav sustav. Nažalost, danas je politika na lošem glasu budući da je opterećena pojedincima koji u nju ulaze zbog svojih osobnih interesa, a ne izazova, neopterećeni svojim ambicijama', drži Habijan dodajući da politika nije nužno iskvarena nego su takvi pojedinci.

Iako je odlučio ući u stranačku politiku upravo u vrijeme kada su na domaćoj političkoj sceni glavnu ulogu imale osobe iz HDZ-a koje su u prvi plan stavljale osobne i stranačke, a ne opće interese, odabrao je HDZ.

HDZ sam odabrao jer je mi je svjetonazorski najbliži, zato što pripada zajednici demokršćanskih stranaka i njeguje vrijednosti koje su i meni bitne. Među njima je i domoljublje. No ne želim da se to domoljublje shvati, odnosno prikazuje negativno i radikalno, kako ga danas mnogi shvaćaju, već kao ljubav prema sredini u kojoj živim, prema domovini u kojoj živim, odnosno, ukratko, rad za opći interes', naglašava.
Kao vjernik, kaže, voli domovinu i svoj grad, ali ne dijeli radikalne stavove i retoriku nekih kolega, osobito onu vezanu uz prošlost, ali i pitanja manjina.

'Nisam osoba koja voli govoriti o prošlosti. Volim povijest, ali u slobodno vrijeme. Smatram da se trebamo okrenuti budućnosti. Naše građane zanima što je danas i kakav će im život biti sutra. U ideološkim raspravama neću sudjelovati niti me zanimaju. Tko je gdje bio 41. ili 45., stvar je za povjesničare. Također, politika 'mi ili oni' nije dobrodošla u HDZ-u Grada Varaždina. Takvu retoriku od nas nećete čuti, niti govor mržnje. Isto tako čvrsto stojim pri tome da su nacionalne manjine bogatstvo. U Varaždinu, kao i u mnogim drugim gradovima, žive i rade pripadnici mnogih nacionalnih manjina koji su ostavili neizbrisiv trag u našoj prošlosti. To treba poštovati i zato sam u nekoliko navrata izjavio da očekujem uspješnu suradnju i dobre odnose', objašnjava.

Drži da se u Hrvatskoj danas stvaraju bespotrebni sukobi, a prošlost je često njihov izbor te nedostatak tolerancije, odnosno spoznaje da u demokratskom društvu postoje različita mišljenja i osobe s kojima se ne moraš slagati, ali s njima valja živjeti jer suprotno vodi u novi totalitarizam.

'Upravo zbog nedostatke tolerancije, stvaraju se sukobi i podjele po vjeri, spolnoj orijentaciji, etničkoj pripadnosti... Imamo manjine u društvu drugačijih stavova i opredjeljenja i ne možemo ih odbacivati zato što su manjina niti nametati svoje stavove. To što sam ja, primjerice, demokršćanin, a netko pripadnik Radničke fronte koja je bliže anarhizmu s kojim se ne slažem, ne znači da nemaju pravo artikulirati svoje stavove i mišljenja. Dakle, bez obzira slagali se ili ne s mišljenjima manjinskih skupina, živimo i demokratskom društvu i svatko ima pravo izraziti svoje mišljenje. Tako dugo, dok netko - bilo manjina ili većina - ne radi pritisak na druge imamo demokraciju', upozorava Habijan koji je protivnik smanjivanja stečenih prava manjina, pa tako i sužavanja prava koje proizlaze iz Zakona o životnom partnerstvu

Iako je tek izabran za predsjednika varaždinskog HDZ-a, a time vrlo vjerojatno i njegova kandidata za varaždinskoga gradonačelnika, već sada se nametnuo favorit u izbornoj utrci za gradonačelnikovu fotelju koju je već sada učinio zanimljivom jer je drugačiji - tolerantan, stručan, poduzetan i bez repova iz prošlosti. Tijekom minulih godina HDZ, međutim, rijetko je pobjeđivao na izborima u Varaždinu, što je lani dovelo i do raspuštanja gradskog ogranka.


'HDZ u Gradu Varaždinu nije pobijedio od 90-ih godina jer je vodstvo stranke nerijetko ispred interesa grada stavilo svoje osobne i partikularne interese. To je dobrim dijelom imalo za posljedicu to da nismo imali ni jasan stav o pitanjima važnim za naš grad, što smo bili nevjerodostojni, i u konačnici razjedinjeni. HDZ mora biti stranka koja okuplja, a ne dijeli, koja poštuje različitost i zastupa interese svih Varaždinki i Varaždinaca. Vjerujem da to možemo sljedeće godine promijeniti. Naime, posljednjih godinu dana postigli smo cilj koji smo zacrtali kada smo kao povjerenstvo preuzeli vođenje HDZ-om Grada Varaždina. Cilj je bio taj da postanemo vođe oporbe. Da postanemo stranka koja će biti prepoznatljiva, stranka za koju nema zabranjenih tema ili pitanja, koja je otvorena prema drugima, prema medijima, i kojoj je Grad Varaždin na prvom mjestu', naglašava Habijan.

Grad Varaždin, kako dodaje, stagnira u proteklih pet do šest godina.

'To je nesporna činjenica. Nažalost, to je rezultat (ne)rada sadašnje aktualne gradske vlasti. Da dio svoje energije koju troše na zapošljavanja i imenovanja po stranačkom ključu utroše na rješavanje gradskih problema, situacija bi bila mnogo bolja. Međutim, u gradu je zavladala besperspektivnost i apatija s obzirom na to da bez stranačke iskaznice vladajuće koalicije HNS – SDP i njihovih partnera posao ne možete dobiti. Barem ne u javnim institucijama. Situacija je još gora u društvima i ustanovama u vlasništvu grada gdje ponestaje članova navedenih stranaka za raspoređivanje po nadzornim odborima i upravnim vijećima. Drugim riječima, struka i kvalificiranost se ne cijeni, nije bitna, jedino je važno da ste podobni. Stoga, ni ne mogu biti bolji rezultati rada kada su u pitanju svakodnevni problemi građana', drži Habijan.

Kao primjer nesposobnosti aktualne varaždinske vlasti navodi više od 100 tisuća tona bala smeća koje i dalje leže na samom ulazu u grad, iako se više puta najavljivalo njihovo uklanjanje.

'Bale su kruna ove gradske vlasti i sigurno je jedan ključnih dokaza njihove bezidejnosti i nedostatka proaktivnosti. Očekivao sam da će sadašnja gradska vlast, koja se pozivala na vertikalu država – županija – grad, riješiti taj problem, međutim uspjela je i na tom ispitu pasti, a onda je svoju nemoć ili neznanje odlučila pokazati čak i organiziranjem prosvjeda ispred sjedišta 'svog' ministarstva, što je uistinu rijedak primjer', podsjeća.

No, dodaje, to je samo jedan u nizu primjera (ne)sposobnosti vladajućih.

Varaždin, kako kaže, mora u budućnosti biti sjedište i središte sjeverozapadnog dijela Republike Hrvatske.

'To je logično s obzirom na to da je naš grad po svim aspektima predodređen za bude lider ovog dijela Hrvatske i to je glavni cilj gradskog HDZ-a. Grad Varaždin mora iskoristiti potencijale koje ima, dakle u gradu postoje brojna sveučilišta i stručne i visokokvalificirane osobe moramo zadržati u našem gradu. Međutim, za to treba stvoriti preduvjete, od otvaranja radnih mjesta koja traže visokoobrazovane radnike, riješiti stambena pitanja, voditi proaktivnu politiku mladih', upozorava novi predsjednik varaždinskog HDZ-a.