NAJŠTEDLJIVIJI GRADONAČELNICI

Prvi čovjek Đurđevca zna s novcem - na putovanja potrošio tek 323 kune

08.03.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Na samom vrhu najštedljivijih gradonačelnika u Hrvatskoj je gradonačelnik Đurđevca Željko Lacković, a slijede ga gradonačelnici Novog Marofa, Popovače, Varaždinskih Toplica i Dugog Sela, piše portal Gradonačelnik.hr

Kako navodi portal, gradonačelnik Đurđevca sanirao je u dvije godine proračunsku rupu od pet milijuna kuna, a odlučnim mjerama štednje proračun je prebacio u suficit pa stoga ne čudi kako je na službena putovanja potrošio tek 323 kune.

 
Tajna đurđevačkog poslovnog uspjeha leži u Lackovićevoj odluci da smanji plaće zaposlenih u gradskoj upravi i poduzećima te promjeni u postupku javne nabave kojom je u roku od dvije godine proračun uspio prebaciti u stanje suficita. Na plaćama zaposlenih u gradskoj upravi i naknadama vijećnika uštedio je oko tri milijuna kuna, a objedinjenjem javne nabave za ustanove i poduzeća uštedio je još 1,6 milijun kuna.
Lacković, koji je osvojio vlast kao nezavisni kandidat na izborima 2013., grad vodi volonterski, a prihode ostvaruje u svojem odvjetničkom uredu. Prvi čovjek Đurđevca ne koristi nijedan od tri službena gradska automobila, nema službeni mobitel niti je ikada uzeo dnevnicu.

'Tajna štednje leži u malim računima, u njima se krije pravo bogatstvo', otkrio je Lacković poslovnu tajnu dodajući kako spomenutih 323 kune nije potrošio on,već najvjerojatnije njegova zamjenica budući da on na službena putovanja ide isključivo svojim  automobilom i o svom trošku.

Lackovića, koji se zalaže za to da se u svim gradovima do 10.000 stanovnika uvede volontiranje kao oblik upravljanja, u štedljivosti prati sada već bivši gradonačelnik Novog Marofa Darko Hrenić koji je na putovanja potrošio 2.905 kuna, što je 0,219 kuna po glavi stanovnika ili pak 0,018 posto gradskog proračuna.

Slijedi prvi čovjek Popovače Josip Mišković, čija su putovanja građane koštala tek 0,487 kuna po glavi stanovnika, dok je, kada je udio u proračunu u pitanju, on na drugom mjestu, ispred Darka Hrenića, sa 0,016 posto proračuna potrošenog na putovanja.

Gradonačelnica Varaždinskih Toplica Goranka Štefanić na svoja je službena putovanja potrošila 0,499 kuna, po glavi stanovnika, odnosno 0,028 posto ukupnog gradskog proračuna, dok je na petom je mjestu gradonačelnik Dugog Sela Stipo Velić s troškom od 0,721 kune po glavi stanovnika, odnosno 0,031 posto proračuna.
 
Šesti najskromniji hrvatski gradonačelnik, kada su troškovi putovanja u pitanju, prvi je čovjek Kutjeva, ujedno i najmlađi hrvatski gradonačelnik Josip Budimir, s potrošenih 0,859 kuna per capita.