ODSJEČENI OD MATICE ZEMLJE

Prvi čovjek Dubrovnika se žali: Jeftinije nam je otići do Londona nego do Zagreba

28.07.2017 u 10:13

Bionic
Reading

Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika požalio se kako je na čelu grada koji je odsječen od matice zemlje. 'Gorući problem je Croatia Airlines jer ne pronalazimo zajednički jezik, cijene dižu u nebo. Ispada da je jeftinije otići u London nego u Zagreb', kazao je

Dubrovnik ove godine bilježi 24 posto bolje rezultate, velik broj gostiju stiže u grad na kružnim putovanjima, no taj će se broj morati smanjiti.

'Procjena je da će devet tisuća ljudi danas samo s kružnih putovanja posjetiti Dubrovnik, plus izleti, svi oni žele doći u povijesnu jezgru. Na ulazima u grad smo uveli brojače, kada brojka prijeđe 8000 - pali se alaram. Želimo doći do 4000 gostiju dnevno s kružnih putovanja, tada ćemo moći pružiti kvalitetniju uslugu nego kada je u gradu više gostiju', kazao je Franković za N1.

Ukazao je da je velik problem povezanost Dubrovnika s ostatkom Hrvatske. 'Mi smo grad koji je odsječen od matice zemlje, u tijeku turističke sezone zbog gužve na cestama je nemoguća komunikacija do Splita, a gorući problem je Croatia Airlines jer ne pronalazimo zajednički jezik, cijene dižu u nebo. Ispada da je jeftinije otići u London nego u Zagreb. O tome smo nedavno razgovarali i s premijerom. Dubrovnik je jedini grad koji je odsječen od matice zemlje', poručio je Franković.

Vjeruje da će izgradnja Pelješkog mosta promijeniti kvalitetu njihovog života i poboljšati komunukaciju s glavnim gradom i sa Splitom. 'S Pelješkim mostom bi mogli napokon normalno živjeti', smatra.

  • +8
Banje, Dubrovnik Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Osvrnuo se i na napise o visokim cijenama parkinga od 75 kuna po satu  i ugostiteljskih usluga.

'Odluka o tome je donesena i ona se odnosi na samo jedno malo parkirno mjesto u neposrednoj blizini povijesne jezgre, limit je 30 parkirnih mjesta. Mislimo da takvo mjesto ne može imati cijenu kao ulična parkirališta oko jezege ili javani parking. Takvo ekskluzivno mjesto mora imati i ekskluzivnu cijenu od 75 kuna po satu. Imamo mi i parking gdje je cijena 10 kuna po satu', objašnjava.

Smatra da se stvara  fama da je Dubrovnik preskup. 'Na ekskluzivnim mjestima kava se plaća 15 kuna, ali ima i lokacija gdje je cijena kao u drugim gradovima. Tržište određuje cijenu, a postoje i tržište zakupa. Ako je prostor skup, iznajmljivači su prisiljeni dići cijenu', zaključuje.