redovni postupak

Prvi američki deportacijski let za Kubu od 2020.

25.04.2023 u 08:22

Bionic
Reading

Prvi deportacijski zrakoplov od 2020. poletio je u ponedjeljak iz SAD-a za Kubu nekoliko mjeseci nakon što je ta zemlja prvi put od pandemije covida-19 pristala prihvatiti letove koji prevoze Kubance uhvaćene na granici SAD-a i Meksika

"Američka imigracijska i carinska služba (ICE) 24. travnja je nastavila s redovnim postupkom deportacija kubanskih državljana koji su primili pravomoćna rješenja", rekao je glasnogovornik Ministarstva domovinske sigurnosti (DHS) u izjavi poslanoj e-poštom.

Kubanska vlada potvrdila je dolazak leta, rekavši na Twitteru da uključuje 40 Kubanaca presretnutih u čamcima i 83 uhićenih na američko-meksičkoj granici.

Reuters je prvi put izvijestio krajem prošle godine da je Kuba pristala dati američkim vlastima novi, ali ograničeni alat za odvraćanje rekordnog broja kubanskih prelazaka granice.

Nakon što je američki predsjednik Joe Biden u siječnju usvojio restriktivnije sigurnosne mjere na granici, broj Kubanaca i drugih migranata uhvaćenih na granici naglo je pao.

Bidenova administracija priprema se za mogući porast ilegalnih prelazaka nakon ukidanja covid ograničenja na granici SAD-a i Meksika 11. svibnja.

Administracija će reći više o svojim pripremama ovaj tjedan, rekao je tajnik DHS-a Alejandro Mayorkas novinarima u četvrtak.

Američki i kubanski dužnosnici razgovarali su o pitanjima migracija ranije ovog mjeseca dok se Bidenova administracija pripremala za ukidanje koronavorusnih pograničnih ograničenja koja su Kubancima posljednjih mjeseci blokirala prelazak u Sjedinjene Države iz Meksika.

"Sjedinjene Države nastavljaju poticati Kubance da koriste zakonite procese", rekao je glasnogovornik DHS-a u ponedjeljak.

Bidenova administracija u siječnju je počela protjerivati Kubance, Haićane i Nikaragvance, koji su prelazili granicu SAD-a i Meksika, natrag u Meksiko temeljem tzv. Mjere 42, istovremeno otvarajući nove pravne putove za te skupine.